5. Om ljudnivåer och tillfälliga evenemang
Vad är ljud och buller?
Ljud är en del av vår vardag - från fåglarnas kvitter till trafikens brus. Men när ljud blir störande eller skadligt för hälsan kallar vi det buller. Buller är ett oönskat ljud som kan vara irriterande, distraherande och till och med skadligt för hälsan om det är för högt eller pågår för länge.
Hur uppfattar vi ljud?
Vår uppfattning av ljud varierar från person till person. Det som är behagligt för en person kan vara störande för en annan. Därför är det viktigt att vara medveten om hur ljud påverkar oss och vår omgivning.
Vad är lågfrekvent ljud?
Lågfrekvent ljud är ljud med låga frekvenser som ofta uppfattas som dunkande eller dånande. Det kan vara särskilt störande eftersom det kan tränga genom väggar och fönster och vara svårt att lokalisera.
Ditt ansvar som anordnare av evenemang
Om du planerar ett evenemang är det viktigt att ta hänsyn till ljudnivån och hur den kan påverka omgivningen. Tänk på att informera grannar i förväg och att anpassa ljudnivån efter platsen och tiden på dygnet för att minimera störningar.
Att bedriva tillfälliga evenemang är generellt sett inte anmälnings- eller tillståndspliktigt. Däremot är de så kallade allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken tillämpliga för alla typer av verksamheter som riskerar att medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Den som vill arrangera ett evenemang ska, enligt miljöbalken, välja en plats som är lämplig utifrån minsta möjliga intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö.
Riktvärden
Enligt riktlinjerna bör ljudnivån vid grannens husvägg inte överskrida 55 dB (A), och i sovrum bör den inte överstiga 25 dB (A). Detta innebär att ljudnivån mäts vid grannens husvägg för att säkerställa att nivåerna inte överstiger gränserna inne i deras bostäder.
Aktiviteter med ljudnivåer över dessa riktlinjer är inte tillåtna mellan klockslagen 22:00 – 07:00 samtliga dagar i veckan. Om sådan aktivitet planeras ska en anmälan göras till kommunens Bygg- och miljönämnd senast två månader innan dess genomförande.
Här kan du läsa mer om vad som gäller vid musikevenemang
Utöver detta gäller följande ljudnivåer i lokalen:
Lokaler och platser dit barn under 13 års ålder inte har tillträde:
- Maximalt ljud 115 dB (A)
- Ekvivalent ljud 100 dB (A)
Riktvärden för lokaler och platser dit både barn och vuxna har tillträde:
- Maximalt ljud 110 dB (A)
- Ekvivalent ljud 97 dB (A)
Hur mäter man buller?
Att mäta buller kan göras på olika sätt beroende på situationen och behoven. En ljudmätare (även kallad decibelmätare) är en effektiv metod där man med en handhållen enhet får en direkt avläsning i decibel (dB). För mindre privata evenemang kan dock en mätning med en mobiltelefon ge en tillräckligt bra uppfattning om ljudnivån. För större verksamheter rekommenderas en mer noggrann bullerutredning utförd av specialiserade experter.
Lästips på Folkhälsomyndighetens hemsida
- Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer
- Vägledning om buller inomhus och höga ljudnivåer
- Om ljud och buller
- Om ljud och buller
- Hälsoeffekter av buller och höga ljudnivåer
- Hälsoeffekter av buller och höga ljudnivåer