Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Särskilt boende

1. Om särskilt boende

Särskilt boende är ett boende för dig som har ett stort och omfattande behov av tillsyn och omvårdnad. På ett särskilt boende finns det personal dygnet runt. Det finns även tillgång till sjuksköterska, läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast. Du har en egen lägenhet, men det finns också gemensamma utrymmen för sällskap och aktiviteter. Några av kommunens boenden har inriktning mot demenssjukdom och några mot omvårdnad. 

Här hittar du en karta över våra särskilda boenden

2. Vem kan bli beviljad särskilt boende?

För att du ska beviljas särskilt boende ska du ha ett omvårdnadsbehov, som sträcker sig över större delen av dygnets timmar och som inte kan tillgodoses via hemtjänst, hemsjukvård eller andra insatser i ditt hem.

3. Hur mycket kostar det?

När du får ditt beslut om särskilt boende får du också en blankett för inkomstuppgift. Den måste du fylla i och skicka tillbaka för att vi ska kunna beräkna din avgift. Om du inte skickar in blanketten får du betala maxtaxa.

Maxtaxa innebär att du som mest behöver betala 2 575 kronor per månad för din omvårdnadsavgift 2024. Mat, hyra och förbrukningsmaterial ingår inte i maxtaxan. Din avgift kan bli lägre om du till exempel har låg inkomst.

Omvårdnad, dag 1-3 Ingen avgift
Omvårdnad, från och med dag 4 Max 2 575 kr/månad
Helabonnemang mat 4 489 kr/månad
Förbrukningsmaterial 156 kr/månad

Utöver detta tillkommer hyran för bostaden. Hyran varierar mellan boenden och lägenheter då de varierar i storlek. Vi rekommenderar att man tar kontakt med Pensionsmyndigheten för att få information kring bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.  

Avgiftsbeslut

När avgiften är uträknad får du ett skriftligt beslut. Anser du att avgiften är felaktig ska du kontakta avgiftshandläggaren. Om dina inkomster eller utgifter ändras ska du meddela det till kommunen.

Betala via autogiro

Betalning kan göras via autogiro och innebär att pengarna dras från ditt konto automatiskt. För autogiroblankett kontakta avgiftshandläggaren.

Kontakt 

Östhammar Direkt på telefon 0173-860 00.

4. Hur gör jag för att ansöka om särskilt boende?

Du eller den person som företräder dig fyller i blanketten ansökan om insats enligt socialtjänstlagen eller kontakta biståndshandläggare på telefon 0173-86 000. Biståndshandläggaren utreder sedan ditt behov och beslutar om du har rätt till boende. Om din ansökan beviljas kommer du att erbjudas plats på ett boende. Vår målsättning är att erbjuda plats inom 3 månader. Du har inte möjlighet att välja vilket boende du vill bo på, men du kan ange önskemål. Om du får ett avslag på din ansökan har du rätt att överklaga ditt beslut. Information om hur du överklagar får du i samband med avslaget.

5. Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut?

Efter att du har ansökt om insatser ska du bli kontaktad av en biståndshandläggare.

Det är biståndshandläggaren som utreder dina behov och beslutar om du har rätt till insatser, handläggaren utreder din ansökan skyndsamt. Du ska få ett skriftligt beslut efter att du har gjort din ansökan.
Om det saknas information som behövs för att komma fram till ett beslut kan det ibland ta längre tid att utreda. 

6. Överklaga beslut

Om du får ett avslag på din ansökan har du rätt att överklaga ditt beslut. Överklagan måste du göra skriftligen inom tre veckor från att du har fått ditt beslut. I samband med ditt beslut får du information om hur ska göra om du vill överklaga. För mer information kan du kontakta biståndshandläggare.