Särskilt boende är en bostad för dig med omfattande behov av tillsyn och omvårdnad. På boendet har du en egen lägenhet, men också tillgång till gemensamma utrymmen för sällskap och aktiviteter. Våra boenden har inriktning mot demenssjukdom eller omvårdnad och erbjuder tillgång till omsorgspersonal och sjuksköterska över dygnet. Som boende har du även tillgång till läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast på kontorstider.
Den som har så omfattande behov av tillsyn och omvårdnad över dygnet att behovet inte längre kan tillgodoses i hemmet genom hemtjänst, hemsjukvård eller andra insatser. Du måste ansöka om ett särskilt boende. Ansökan utreds av biståndshandläggare.
3. Hur mycket kostar det?
När du får ditt beslut om särskilt boende får du också en blankett för inkomstuppgift. Den måste du fylla i och skicka tillbaka för att vi ska kunna beräkna din avgift. Om du inte skickar in blanketten får du betala maxtaxa.
Maxtaxa innebär att du som mest behöver betala 2 642 kronor per månad för din omvårdnadsavgift 2025. Mat, hyra och förbrukningsmaterial ingår inte i maxtaxan. Din avgift kan bli lägre om du till exempel har låg inkomst.
Omvårdnad, dag 1-3
Ingen avgift
Omvårdnad, från och med dag 4
Max 2 642 kr/månad
Helabonnemang mat
4 752 kr/månad
Mat utan frukost
3 634 kr/månad
Mat utan kvällsmål
3 381 kr/månad
Förbrukningsmaterial
226 kr/månad
Utöver detta tillkommer hyran för bostaden. Hyran varierar mellan boenden och lägenheter då de varierar i storlek. Vi rekommenderar att man tar kontakt med Pensionsmyndigheten för att få information kring bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Avgiftsbeslut
När avgiften är uträknad får du ett skriftligt beslut. Anser du att avgiften är felaktig ska du kontakta avgiftshandläggaren. Om dina inkomster eller utgifter ändras ska du meddela det till kommunen.
Betala via autogiro
Betalning kan göras via autogiro, vilket innebär att pengarna dras automatiskt från ditt konto. Kontakta avgiftsthandläggare för autogiroblankett.
Du eller din företrädare fyller i en ansökan på pappersblankett, digitalt eller i direkt kontakt med biståndshandläggare. Tänk på att om din ansökan saknar nödvändig information kan det innebära en längre handläggningstid.
5. Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut?
Biståndshandläggaren utreder din ansökan utifrån ditt behov av trygghet och omvårdnad och beslutar om du har rätt till insatsen eller inte. Handläggningen av din ansökan sker skyndsamt och i turordning. När utredningen är klar får du en kopia på beslutet i din brevlåda.
6. När du erbjuds plats på ett särskilt boende
Om din ansökan beviljas kommer du att erbjudas plats på ett boende. Antalet platser på våra boenden är begränsade, men vår målsättning är att kunna erbjuda dig en plats inom 3 månader. När du accepterar ett erbjudande om plats på boende vill vi att du tar bostaden i anspråk inom tio dygn. Vi förstår att du kan ha önskemål om ett speciellt boende, men den önskan går tyvärr inte alltid att tillgodose initialt. Läs mer nedan.
Våra boenden är rökfria. Det innebär att det enbart är tillåtet att röka på utsedda platser utanför byggnaden. Rökförbudet gäller både boenden och besökare.
8. Överklaga beslut
Om du får ett avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. Det måste du göra inom tre veckor från den dagen som du fick det skriftliga beslutet. Information om hur du överklagar får du tillsammans med beslutet. Du kan också be din biståndshandläggare om hjälp att överklaga.
9. Medboende på särskilt boende
Har du beviljats särskilt boende och vill fortsätta bo tillsammans med din partner som saknar beslut om särskilt boende? Då kan du ansöka om medboende. Förutsättningen är att ni tidigare sammanbott varaktigt och att ni båda önskar fortsätta bo tillsammans. Medboende kan erbjudas i antingen varsin lägenhet på samma boende, eller i en gemensam lägenhet. Läs mer nedan.
För mer information kontakta biståndshandläggare och eller avgiftshandläggare via Östhammar direkt, 0173-86 000 eller mejla osthammardirekt@osthammar.se
Har du generella frågor som inte är kopplade till ett specifikt ärende så kan du ringa mottagningstelefonen, 0173-86 459 (mottagningstelefonen är öppen två timmar/dag) eller mejla bistandsenheten@osthammar.se