11. Bra att veta
Handlingar du skickar in ska inte ändras i efterhand
När du söker ett bygglov, så tänk igenom åtgärderna ordentligt före, då handlingarna du skickar in kommer vara gällande för beslutet. Det går inte att göra ändringar eller justeringar efterhand, eftersom bygglovsbeslutet låser åtgärderna efter handlingarna som skickats in. Om du kommer på andra ideér efterhand, kan det innebära att du behöver ett nytt bygglov för ändringarna.
Grannintyg (inte relevant vid bygglov)
Grannar kan skriftligen godkänna att bygglovsbefriade komplementbyggnader och tillbyggnader placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Vid placering närmare gräns mot väg, gata eller annan allmän plats än 4,5 meter krävs istället bygglov. Ägaren till vägen eller den allmänna platsen är ofta kommunen, och kommunen anses inte vara en berörd granne som kan godkänna placeringen.
Attefallsreglerna gäller inte överallt
Attefallsreglerna gäller inte överallt även om din åtgärd uppfyller kraven för bygglovsbefrielse. Särskilda bestämmelser gäller till exempel om din fastighet är placerad inom ett kulturmiljöområde som finns utpekat i Östhammars kommuns kulturmiljöinventering ”Jord och Järn. Kulturhistoriska miljöer i Östhammars kommun”. Det kan också krävas tillstånd från Länsstyrelsen för att utföra vissa åtgärder som kan ha negativ inverkan på landskapsbilden eller om det finns fornlämningar i området. Kontakta kommunen om du är osäker på vad som gäller i ditt område.
Jord och järn. Kulturhistoriska miljöer i Östhammars kommun
Råd och inspiration for dig som vill bygga på landet
Krav på tillgänglighet
Byggnader som ska användas som komplementbostadshus ska uppfylla Plan- och bygglagens tekniska egenskapskrav och kraven på tillgänglighet.
Boverket om tekniska egenskapskrav
Strandskydd
Om ett område omfattas av strandskydd kan det medföra att komplementbyggnaden eller tillbyggnaden inte får uppföras där. Det kan krävas att du söker strandskyddsdispens. Detta gäller normalt 100 meter från hav, sjö och vattendrag. I vissa fall är strandskyddet inom tätort borttaget i detaljplan och i andra fall utvidgat till upp till 300 meter. Kontakta kommunen om du är osäker på vad som gäller i ditt område.
Installation av kök/toalett och/eller dusch
Tänk på att du behöver anmäla till Gästrike Vatten om du ska koppla på vatten eller avlopp inom deras verksamhetsområde. Om det är utanför (enskilt vatten- och avlopp) då behöver du anmäla detta till miljökontoret på kommunen. Observera att det inte alltid är möjligt att koppla på befintlig anläggning då kapaciteten eller lagkraven kanske inte nås enligt Miljöbalken. Kontakta därför miljöenheten innan, så ni vet vilka möjligheter eller hinder kan finnas.
Kontrollansvarig vid installation av toalett och dusch
Om du till exempel ska installera en toalett eller dusch i din nya byggnad behöver du ha en kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Den kontrollansvarige hjälper dig även att ta fram ett förslag till kontrollplan. I samband med detta bedöms även möjligheterna att ordna vatten och avlopp på tomten. I vissa fall behöver du skicka in en ansökan om att anlägga avloppsanläggning. Vid frågor om vatten och avlopp kontakta Östhammar Direkt.
För anslutning av exempelvis komplementbyggnad till det kommunala VA-nätet betalas även en anslutningsavgift. Kontakta Gästrike Vatten med anledning av bestämmelser i VA-taxan.
Ansökan/Anmälan om enskilt avlopp
Utstakning och lägeskontroll
I vissa fall krävs utstakning och lägeskontroll. Utstakning innebär att en sakkunnig person markerar på marken var byggnaden ska stå. Vid en lägeskontroll kontrolleras att byggnadens läge överensstämmer med startbeskedet. Utstakning och lägeskontroll kan göras av kommunens mätavdelning eller av en behörig mätkonsult. Den som utför arbetet tar ut en avgift. Du behöver meddela kommunen om vem som ska göra utstakningen och lägeskontrollen. Om utstakning och/eller lägeskontroll krävs framgår det i startbeskedet.
Boverket om utstakning och lägeskontroll
Anvisningar och ordförklaringar för bygglovsansökan
Arbetena får inte påbörjas innan startbesked har lämnats. Kommunen debiterar enligt särskild taxa för hanteringen av bygglovet.
Sökanden: Den som undertecknar blanketten och till vilken kommunens faktura för bygglovet kommer att ställas.
Fastighetsägare: Den som är lagfaren och taxerad ägare.
Ärende: Det huvudsakliga ändamålet med denna ansökan.
Nybyggnad: Uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats.
Tillbyggnad: Ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym.
Ombyggnad: Ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsad del av byggnaden påtagligt förnyas.
Ändring av byggnad: En eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.
Underhåll: En eller flera åtgärder som vidtas i syfte att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.
Rivningsorsak: Till exempel nybyggnad av bostäder, brand, uthyrningssvårigheter med mera.
Annat: Kort beskrivning som kan förtydligas i rutan Beskrivning av projektet.
Byggnad: Vilken typ av byggnad ansökan avser.
Enbostadshus: Ett friliggande bostadshus med en bostadslägenhet.
Enbostadshus i grupp: Minst två friliggande enbostadshus som är avsedda att försäljas, hyras ut eller upplåtas med bostadsrätt.
Parhus: Två direkt sammanbyggda enbostadshus med skilda ingångar från det fria.
Radhus: Tre eller flera direkt sammanbyggda enbostadshus.
Kedjehus: Två eller flera enbostadshus, sammanbyggda med varandra via garage, förråd eller liknande.
Tvåbostadshus: Ett friliggande bostadshus med två bostadslägenheter antingen belägna i skilda plan eller bredvid varandra och i det senare fallet med gemensam ingång från det fria.
Fritidshus: Ett hus med planerad huvudsaklig användning för fritidsboende.
Flerbostadshus (hyreshus): Den sammanfattande benämningen på bostadshus med tre eller flera bostadslägenheter. Hit räknas även sammanbyggda tvåbostadshus.
Studentbostadshus: Hus avsett att vara varaktigt förbehållet studerande vid universitet eller högskola.
Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning: Hus avsett för äldre och för personer med funktionsnedsättning där boendet är förenat med service, stöd och/eller personlig omvårdnad.
Annat specialbostadshus: Hus avsett för annat ändamål än hus för äldre eller funktionshindrade och studentbostadshus. Dessa bostäder är avsedda för temporärt boende och hyrs ut med reducerat besittningsskydd.