Gå till innehållet

Prao

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att eleverna är på en arbetsplats under två veckor i grundskolan. Det är ett sätt att ge elever mer kunskap om arbetslivet och om olika yrkesområden. I Östhammars kommun har eleverna som går i grundskolan sin prao fördelad på två tillfällen. Dels på våren i årskurs 8 samt på hösten i årskurs 9.

Här hittar du information om prao som är riktad till dig som är elev, vårdnadshavare, företagare eller arbetsgivare.

1. Information om PRAO till elever

Prao

Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och innebär att eleverna är på en arbetsplats under två veckor i grundskolan. Det är ett sätt att ge elever mer kunskap om arbetslivet och om olika yrkesområden. I Östhammars kommun har eleverna sin prao i årskurs 8 (fem dagar på vårterminen) och 9 (fem dagar på höstterminen).

Varför är det viktigt med prao?

Eleverna får

  • ökad självkännedom och självinsikt
  • stärkt självförtroende
  • kunskaper om arbetsmarknaden
  • erfarenhet av ett yrkesområde som intresserar
  • kunskaper och erfarenheter för att kunna ta ställning till frågor som rör den egna framtiden
  • inblick i arbetslivet och deras möjligheter och krav
  • visa vad de går för

Företaget eller arbetsgivaren får möjlighet att

  • träffa framtida potentiella medarbetare
  • låta sina handledare att träna mentorskap
  • höja statusen och intresset för er bransch
  • visa vilken bredd av tjänster som finns

Information om prao

För de allra flesta är prao, eller praktik, den första kontakten med arbetslivet. När du går i årskurs 8 och 9 har du möjlighet att ha prao på en arbetsplats. Du söker själv efter en arbetsplats som verkar intressant att vara på.

Att söka din egen plats är en del i det entreprenöriella lärandet, det vill säga ta initiativ, ta ansvar och omsätta idéer till handling. Det ger dig träning i att ta kontakt med arbetsplatser och presentera dig själv.

Anmäla prao

När du hittat en praoplats ska du fylla i en blankett "Anmälan om prao". Om företaget/arbetsplatsen finns med på listan över redan godkända arbetsplatser är det klart så. Listan på dessa företag/arbetsplatser finns på din skola. Om du ska genomföra din prao på en redan godkänd plats använder du blanketten som finns här och det är viktigt att både du och arbetsplatsen spar en kopia av den ifyllda blanketten:

Anmälan om prao blankett »

Om du hittat en arbetsplats som inte finns med på listan måste arbetsplatsen även fylla i en överenskommelse med kommunen samt göra en riskbedömning. Då är det denna blankett som ni måste fylla i och det är viktigt att både du och arbetsplatsen spar en kopia av den ifyllda blanketten:

Samlingsblankett med överenskommelse och riskbedömning »

Praoperioder läsåret 2024/2025

Årskurs 9:
Vecka 38           Österbyskolan
Vecka 39           Frösåkersskolan
Vecka 40           Frösåkersskolan
Vecka 42           Olandsskolan 
Vecka 43           Vallonskolan

Årskurs 8: 
Vecka 10           Olandsskolan
Vecka 11           Österbyskolan
Vecka 12           Vallonskolan
Vecka 13           Frösåkersskolan
Vecka 14           Frösåkersskolan

Riskbedömning

Skolan ansvarar för att du väljer praoplats med omsorg så att inte du utsätts för risker. Skolan och handledaren ska göra en riskbedömning av praktikplatsen. Handledaren och arbetsplatsen har huvuddelen av ansvaret för att skydda dig från risker under din prao.

Överenskommelse om prao inkl. riskbedömning »

Handledare och arbetsuppgifter

Chefen på arbetsplatsen ska utse en myndig handledare åt dig. Handledaren ska anpassa arbetsuppgifterna efter din ålder och mognad. Du får bara utföra lättare och riskfritt arbete.

Försäkring

Du som elev har olycksfallsförsäkring genom Östhammars kommun. 

Information om olycksfallsförsäkringen »

Arbetstider

När du har din prao arbetar du sju timmar per dag med uppehåll för lunch, 30-60 minuter. Din arbetstid ska inte börja före klockan 06:00 eller sluta efter 20:00.

Lunch

Om du gör din prao inom Östhammars kommun så kan du äta lunch på skolan som ligger närmast din praktikplats. Om det är längre än 1 kilometer till närmaste skola eller skolrestaurang från din praktikplats kan du få ersättning för lunch. Ersättningen är 30 kronor per dag. Du får inte ersättning om du blir bjuden på lunch av arbetsplatsen.

Du ansöker om ersättning på blanketten nedan. Du som är elev ansvarar för att blanketten lämnas till expeditionen på din skola.

Ansökan om ersättning för lunch - blankett »

Bussbiljett

Om det är längre än 4 km från ditt hem till din praoplats kan du få bussbiljett. Observera att detta endast gäller för resor med UL. Du hämtar bussbiljett på expeditionen på din skola.

Intyg med omdöme

Efter din prao får du ett prao-intyg. Det är ett betyg eller omdöme som företaget ger, där de beskriver hur du är som medarbetare. Intyget ska du lämna till skolans expedition senast två veckor efter att du avslutat din prao.

Prao-intyg - blankett 

Om du har frågor

Har du frågor om prao eller vill ha mer information? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola.