Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Badplatser

Här i Östhammars kommun kan du bada från klippor, på sandstränder, på platser med stora gräsytor, längs kusten eller i någon av våra sjöar. En stor variation och många möjligheter att hitta nya pärlor. Vi har 13 kommunala friluftsbad som är tillgängliga för dig. Vid alla våra kommunala bad tar vi regelbundna vattenprover under sommarhalvåret och har alltid någon slags dass eller toalett och livräddningsstolpe.

Utöver våra kommunala badplatser finns alla möjligheter att hitta din egen lilla pärla att bada vid – längs vår långa kuststräcka, i vår skärgård eller i våra skogssjöar och åar.

Vinterbad

Den urgamla traditionen kring vinterbad har blivit allt mer populär. I kommunen finns flera platser där det går att bada så länge isen inte ligger, men på de flesta badplatser är toaletterna inte öppna vintertid.

Felanmälan kan du göra till Östhammar Direkt. 

Badvattenkvalitét

Läs mer om badvattnet och kvalitén vid senaste provtagningen på Havs och vattenmyndighetens webbplats.

Länk till havochvatten.se

Badvett och etikett

Tänk på att alltid bada tillsammans med någon, håll uppsikt över barnen, dyk inte på okänt vatten, simma inte under bryggor och behöver du rädda någon – ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”.

Ta hänsyn och bada inte med hund vid våra kommunala badplatser under badsäsongen, men självklart går det bra för hundar att svalka av sig på andra ställen.

Bada i utomhusbassäng

Alundabadet

Alundabadet Foto David Nyman 1920x1080.jpg

 

I Alunda finns ett utomhusbad med tre pooler och stora gräsytor som är öppen sommartid (juni-augusti). Den större bassängen är 10 x 25 m, undervisningsbassängen är 11 x 4,5 m och plaskbassängen är 11 x 11 m. Badleksaker, simdynor och simplattor finns att låna. Det finns omklädningsrum med dusch och toalett, intill bassängerna finns även utomhusduschar. På området finns även kiosk och minigolf.

Hitta hit: Idrottsvägen, Alunda. UL buss 811 eller 775 stannar vid Alunda bussterminal, därefter och promenera Marmavägen upp mot Olandsskolan. Med buss 886 kan man kliva av vid Olandsskolan och gå Idrottsvägen till badet.  

Läs mer om öppettider och priser på Alundabadet. 

Bada vid kusten

Gräsöbadet

Pojke badar 1920x1080.jpg

Gräsöbadet arrenderas av Östhammars kommun och är beläget på Upplandsstiftelsen fastighet invid Gräsöbadens camping .  
Här kan du bada från klippor och härlig sandstrand. Här finns också en grillplats med en härlig vy över Öregrundsgrepen.

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit

En färja går från Öregrund till Gräsö flera gånger per timme. Här finner du turlistan (extern länk) Därefter ligger badet cirka 1 km norrut på Gräsö (gång- och cykelväg finns) . 

Mer att upptäcka på Gräsö: Gräsö gård, Högklyksberget

Hargshamns friluftsbad

Hargshamn David Nyman 1920x1080.jpg

Här finns ett barnvänligt havsbad med sand, gräs, klippor och bryggor. Hargshamns camping ligger precis intill. Hargshamns bad och camping (extern länk)  Toaletter, RWC, omklädningsrum, beachvolleyplan, gungor, grillplats och kiosk.

  • Grillplats
  • Toaletter
  • Omklädningsrum

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit:

Mer att göra i Hargshamn: Folkets hus / Myrans stig

Krutuddens badplats

Krutuddens badplats_Camilla Andersson 1920.jpg

Krutuddens badplats är ett barnvänligt friluftsbad med stora gräsytor och sandstrand cirka 500 m från centrala Östhammar. Här finns grillplatser, beachvolleyplan och promenadstråk, omklädningshytter och toaletter. I närheten finns en camping med minigolf.

  • Grillplats
  • Toaletter

 

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit:

Mer att upptäcka i Östhammar: Kulturhuset Storbrunn, Sjötorget, Societetshuset Källör, Frösåkers hembygdsförening, Nordanvikstenen.

Sunds badplats

Pojke badar 1920x1080.jpg

Sunds badplats är ett barnvänligt bad med gräs och sand. Badet är tillgängligt för rörelsehindrade och det finns en RWC.

  • Toalett (Rullstolsanpassad-WC)

 Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit:

Med bil: Väg 76 mot Öregrund. Ta av mot Sund. Håll höger mot Långalma.

Med buss: Linje 811 - hållplats Ruddun (Öregrund) vägskäl, därefter gång 1-2 km.

Sunnanöbadet

Sunnanöbadet Lisa Karm Togo 1920x1080.jpg

Sunnanöbadet är ett barnvänligt bad med sand, bryggor och klippor. Beläget inom campingområdet där även matservering, minilivs och bangolf erbjuds.

  • Toaletter

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit:

Från Öregrund, ca 1,5 km söder, mot Sunnanö camping.

Tallparksbadet

Tallparken David Nyman 1920x1080.jpg

Tallparksbadet har en liten sandstrand och mycket klippor. Tallparken är en strandnära naturpark där hällmarkstallskogen sätter sin prägel på området. Grillplatser och flera bänkbord finns i hela området, vid badplatsen, vid den gröna bron och längs den sydöstra sidan av Hummelfjärd. I parken finns ett rikt system av stigar och gångvägar, några är mer lättgångna med stenmjöl eller sand och andra slingrar sig över rötter och stenar inne i skogen, här och var finns sittbänkar för att ta kortare pauser.  En fin paviljong finns i parken, med vacker utsikt mot Öregrundsgrepen.

  • Grillplats
  • Toaletter och tillgänglighetsanpassad toalett finns vid tennisbanans kiosk.

 Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit:          

Hit är det lätt att ta sig med kollektivtrafik, cykel och promenad. Huvudentrén når du från infartsvägen till Öregrund, genom att svänga in på Hummelvägen och sedan Snöbärsvägen. Här finns också en mindre parkering för dig som kommer med bil. Turistparkering finns vid Sven Perssonhallen bara några hundra meter bort från Tallparken Det går att ansluta till stigsystemet på flera platser från centrala Öregrund till Hummelfjärden i söder.

Älvsnäs friluftsbad

Pojke badar 1920x1080.jpg

Älvsnäs friluftsbad ligger på Söderön. Ett omtyckt bad med sandstrand, gräsytor och grillplats. Här finns omklädningshytter och bryggor, toalett (RWC). Badet är barnvänligt och tillgängligt för rörelsehindrade.

  • Grillplats
  • Toalett

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen.

Hitta hit: Badet ligger i den södra delen av Söderön vid Raggaröfjärden.

Mer att upptäcka på Söderön: Långalmastigen, länk till naturkartan.

Bada i sjöar

Aspobadet 1 och 3

Aspbo 3 badplats_Camilla Andersson 1920x1080.jpg

Aspbobadet som är två badplatser utanför Österbybruk i ett naturreservat med stora gräsytor och fint belägna grillplatser. Aspbo 1 är friluftsbad och Aspbo 3 är friluftsbad- och campingområde med gräsytor och långgrunt med sandbotten. Torrtoaletter finns på Aspo 1 och 3, den på Aspbo 3 är tillgänglighetsanpassad.

  • Grillplats
  • Torrtoaletter

 

Hitta hit:

Åk till naturreservat vid Stordammen efter den så kallade Gubbovägen mellan Gimo och Österbybruk.

Mer att upptäcka i området: Dannemora gruvområde, Österbybruks herrgårdsområde är spännande besöksmål. Flera vandringsleder och stråk finns i området samt en MTB-slinga. För mer info, klicka här så kommer du till Naturkartan över Aspbo . (Sidan öppnas i ett nytt fönster).

Gimobadet

Gimobadet David Nyman.jpg

Gimobadet

Gimobadet vid Gimodammen är ett barnvänligt bad med stora gräsytor, bryggor och en flytbrygga, grillplatser och ramp för dig som har nedsatt rörelseförmåga. Här finns toaletter, omklädningsrum, uteduschar, grillplatser, kiosk och en boulebana. En motorsågsskulpterad sjöjungfru hälsar välkommen vid entrén. En grillkåta finns att hyra via föreningen RSMH Vallonerna. Mer info om det finner du här . (Sidan öppnas i ett nytt fönster).

  • Grillplats
  • Toaletter
  • Omklädningsrum

Se vattenkvalité och resultat från senaste provtagningen (länk till extern webbplats Havs och vattenmyndigheten).

Hitta hit: Från väg 288 sväng av mot Gimo herrgård, därefter sväng höger. 

Mer att upptäcka i området: I närheten finns både tätortsnära gröna stråk (Vallonstigen) och vandringsled (Upplandsleden) samt cykelled. Mer information får du via Naturkartan Gimo   Det finns även en runsten och Knutmassomuseet med en samling av stora karnevalfigurer från olika år.

Rastsjön

Rastsjön_Camilla Andersson 1920x1080.jpg

Rastsjön

Information 10/6 2024:
I dagarna verkar mer än bara badbesökare hittat till Rastsjöbadet och skötselföreningen Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening har upptäkt att platsen är välbesökt av både vildsvin och kanadagäss. Djuren tenderar att lämna efter sig avföring varför vi informerar dig som besökare att det kan finnas diverse spår att finna.
Vi provtar vattnet efter rutin och kommunens interna jägare är underrättade problematiken.


----

Badplatsen ligger vackert belägen sydväst om Morkarla med både gräs och sand. Vid badet finns bryggor, omklädningshytter, gungor och grillplats. Platsen är barnvänlig och tillgänglig för rörelsehindrade och det finns en Rullstolsanpassad WC.

Rastjösbadet förvaltas av Ramhälls bygdegård- och hembygdsförening i samarbete med Östhammars kommun.

  • Grillplats
  • Toalett (RWC)
  • Omklädningsrum

 

Hitta hit:

Reduktionsfiske

Simbadet Foto David Nyman 1920x1080.jpg

 

Reduktionsfiske, eller biomanipulation, är en metod för att bekämpa övergödningen i övergödda vatten. Vid övergödning finns ett överskott av växtplankton, vilket kan orsaka algblomning. Reduktionsfiske genomförs primärt för att öka betestrycket på växtplankton genom att fiska upp stora mängder så kallad vitfisk, såsom mört och braxen. Mört och braxen äter nämligen mycket djurplankton, vilka i sin tur äter växtplankton. När fisk som äter djurplankton fiskas upp, ökar mängden djurplankton som i sin tur kan äta mer växtplankton. Det resulterar i ett klarare vatten och ett ekosystem i balans.

I sitt födosökande grumlar braxen upp sedimenten. Det gör att fosfor från sedimenten kan frigöras till vattenmassan och ytterligare bidra till övergödning. Genom att minska mängden bottenbökande fisk minskar fosforfrigörelsen från deras födosökande. Utöver ovan nämnda effekter innebär också bortförsel av fisk att en stor mängd fosfor förs bort från systemet. 

Om projektet  

Projektet är delfinansierat Det reduktionsfiske som kommer att genomföras inom det här projektet kommer att pågå under 2025-2027. Fisket kommer att genomföras under våren och sommaren, cirka 50 sammanhängande dagar under tre säsonger. Fisket utförs med bottengarn som kommer att läggas ut i fjärdarna. När de är fulla hämtas de in för att tömmas. All rovfisk såsom gös, gädda och abborre kommer att sorteras ut och släppas tillbaka. Vitfisken kommer att tas iland och bli till biogas. Bottengarnen är anpassade för kustmiljö och är både skarv-och sälsäkra för att förhindra att dessa tar sig in för att leta mat eller fastna i näten.

Vällenbadet

Vällenbadet_Camilla Andersson 1920x1080.jpg

Vällenbadet

Vällenbadet ligger vid sjön Vällen med gräsytor mindre sandstrand och naturstig för barn. Vid badet finns bryggor, rastplats med tak och omklädningshytter. Badet är barnvänligt och i viss mån tillgängligt för rörelsehindrade med tillgänglighetsanpassad torrtoalett. Det finns även en ramp ned i vattnet, men med en bredd på under 130cm.
Vällenbadet förvaltas av Upplands Ekeby Bygdegårdsförening i samarbete med Östhammars kommun.  

I Vällen kan du fiska Abborre, gädda, vitfisk och gös. Glöm inte att fiskekort krävs. Läs mer här (Sidan öppnas i ett nytt fönster).

Hitta hit: 15 km ost om Alunda.