Gå till innehållet

FSC-konferens

2024-10-07 I slutet av september genomförde FSC sin årliga internationella konferens, denna gång i Sverige.

FSC skriver själva såhär på sin hemsida (fritt översatt): Forum on Stakeholder Confidence, FSC, inrättades av NEA:s kommitté för hantering av radioaktivt avfall år 2000 och fungerar som en plattform för att förstå och förbättra intressenternas engagemang inom hantering av radioaktivt avfall. En intressent definieras som varje aktör – institution, grupp eller individ – med ett intresse eller en roll att spela i processen för hantering av radioaktivt avfall. FSC är en arena för utbyte av kunskap och erfarenheter i en atmosfär av ömsesidig respekt och lärande.

Gruppen har medlemmar från över 15 länder. 

Du kan läsa mer om FSC här. 

Årlig konferens

Senast gruppen förlade sin konferens i Svrige var 2011, i samband med att Forsmark valts som plats för kärnbränsleförvaret och ansökan lämnades in av SKB. 

Men nu var det dags igen och Strålsäkerhetsmyndigheten stod som svensk arrangör varpå en konferensdag förlades i Solna och en dag i Östhammar. Temat för dessa dagar fokuserar på tiden efter att en plats och metod är godkänd. Hur ser arbetet för olika intressenter ut när de formella besluten är tagna? 

Dagen i Solna handlade om myndigheternas arbete medan dagen i Östhammar gav tid för bland annat vår kommun och slutförvarsorganisation att beskriva vårt arbete, nu och framöver. 

Dagen till ära gästades vi även av åtta elever från Vattenfallsgymnasiet i Forsmark. Eleverna gjorde ett bra inspel i diskussionen kring hur man kan arbeta med föryngring inom ett område som, generellt sett, har rätt hög snittålder bland de engagerade.

Östhammars kommuns slutförvarsorganisation har från och med i somras även en formellt inröstad representant i FSC. 

Läs FSC:s egen nyhet om konferensen här.