Gå till innehållet
🚍 Viktig information om skolbussar – torsdag 21 november 🚍 Gimo Buss har meddelat att alla eftermiddagsturer för skolbusslinjer är inställda ❌. Information har även getts via Unikum. Väglaget är besvärligt idag – kör försiktigt och ta det lugnt i trafiken! ❄️💛

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Stöd till funktionsnedsatt

1. Vem kan få stöd enligt LSS?

För att ha rätt att begära om insatser enligt Lagen om stöd och service till viss funktionsnedsättning (LSS) ska man tillhöra en av följande personkretsar:

  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,
  2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Personer med annan varaktig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Även om du tillhör en av personkretsarna betyder det inte att du automatiskt har rätt till insatser. Du ska även ha ett behov av insatsen och att behovet inte är tillgodosett på annat sätt. Om du inte uppfyller dessa kriterier kan du ansöka om stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen.

2. Vilket stöd kan jag få?

Du kan begära stöd när det gäller följande insatser:

  1. Rådgivning och annat personligt stöd (söks hos landstinget) 
  2. Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd
  3. Ledsagarservice
  4. Biträde av kontaktperson
  5. Avlösarservice i hemmet
  6. Korttidsvistelse
  7. Korttidstillsyn
  8. Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar
  9. Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
  10. Daglig verksamhet

Första insatsen ansvarar landstinget för och de övriga ansvarar kommunen för. Personlig assistans kan man även ansöka om hos Försäkringskassan.

4. Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut?

Efter att du har begärt insatser så kommer du att bli kontaktad av en biståndshandläggare.

Det är biståndshandläggaren som utreder dina behov och beslutar om du har rätt till insatser, handläggaren utreder din begäran skyndsamt. Du kommer att få ett skriftligt beslut när handläggaren är klar med utredningen.
Om det saknas information som behövs för att komma fram till ett beslut kan det ibland ta längre tid att utreda. 

5. Vad kostar det?

Insatserna enligt LSS är kostnadsfria. Kostnad för mat, hyra, resor eller fritidsaktiviteter kan tillkomma.

6. Överklaga beslut

Om du får ett avslag på din begäran har du rätt att överklaga ditt beslut. Överklagan måste du göra skriftligen inom tre veckor från att du har fått ditt beslut. I samband med ditt beslut får du information om hur ska göra om du vill överklaga. För mer information kan du kontakta biståndshandläggare.