Mobilt trygghetslarm
Mobila trygghetslarm kan skapa trygghet för personer som känner sig otrygga eller begränsade i sin vardag. Med hjälp av det mobila trygghetslarmet kan den enskilde känna sig tryggare med att röra sig utanför hemmet och klara sig själv.
Vad är mobilt trygghetslarm?
Syftet med larmet är att öka självständighet och trygghet för den enskilde och dess anhöriga. Ett mobilt trygghetslarm, ibland även kallat GPS- eller positioneringslarm, fungerar utanför hemmet till skillnad från det trygghetslarm personen har hemma. Larmet bär man med sig och vid behov kan personen själv påkalla hjälp genom en knapptryckning på larmet.
Specifika nyttor:
- Enkelt att bära med sig
- Bibehållen hälsa och aktivt liv
- Ökad möjlighet att på bo kvar i sitt boende
- Minskat behov av hemtjänst (exempelvis inköp och ledsagning/promenad)
- Minskat behov av hemsjukvård
- Ökad trygghet för anhörig
Hur får jag ett mobilt trygghetslarm?
Du, eller den som företräder dig, kan göra ansökan på pappersblankett, digitalt eller i direkt kontakt med biståndshandläggare. Tänk på att om din ansökan saknar nödvändig information kan det innebära en längre handläggningstid. Om du beviljas mobilt trygghetslarm skickas beslutet till dig per post, samtidigt som en beställning skickas till larmoperatören som programmerar och installerar larmenheten.
Hur mycket kostar det?
Avgiften för mobilt trygghetslarm ingår i maxtaxan och är baserat på ditt hushålls inkomst. Du betalar som mest 332 kr per månad. Installationsavgift/programmeringsavgift på 450 kr tillkommer och ingår inte i maxtaxan.