Gå till innehållet

Rehabilitering

Rehabilitering är en del av hälso- och sjukvården som innebär att legitimerad personal bedömer och ordinerar åtgärder. Du som har en funktionsnedsättning kan få hjälp av kommunens legitimerade arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast för att kunna leva ett så självständigt och aktivt liv som möjligt, med eller utan hjälpmedel. Legitimerad personal kan vara behjälplig med en bedömning gällande förflyttning, personlig vård och kognition.
Stöd vid rehabilitering kan vid behov erbjudas till personer från 17 år, med ett långvarigt rehabiliteringsbehov(över 14 dagar), som utifrån sina förutsättningar inte kan ta sig till en mottagning. Legitimerad personal kan efter ordination överlåta utförandet av rehabiliteringsåtgärden till annan vårdpersonal efter instruktion/utbildning.
Hjälpmedel kan vid behov förskrivas till personer från 21 år.

Arbetsterapeut

Genom att göra en bedömning av dina behov och förutsättningar för aktivitet och delaktighet, kan arbetsterapeuten ge tips och råd på hur du kan underlätta din vardag. Vid behov hjälper arbetsterapeuten till att prova ut hjälpmedel.

Arbetsterapeuten samarbetar bland annat med kommunens fysioterapeuter/sjukgymnaster, sjuksköterskor, hemtjänst och omvårdnadspersonal.

Fysioterapeut/sjukgymnast

Av fysioterapeuten/sjukgymnasten kan du få råd och stöd om hur du förbättrar eller behåller dina funktioner för att kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt. Vid behov hjälper fysioterapeuten/sjukgymnasten till att prova ut hjälpmedel.

Fysioterapeuten/sjukgymnasten samarbetar bland annat med kommunens arbetsterapeuter, sjuksköterskor, hemtjänst och omvårdnadspersonal.