Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Skötselbidrag hjälper föreningar att bevara kulturarvet

Stefan Skoglund har tillsammans med flera eldsjälar lagt ned mycket tid för att skapa en trivsam miljö för boendena och turister som besöker Österbybruk. För drygt ett och ett halvt år sedan tog Stefan initiativet till att skapa en förening som skulle fokusera på naturområden i Österbybruk och samtidigt fokusera på att bevara kulturarvet.

Föreningen ”Natur och Kultur i Dannemorabygden” driver flera projekt för att skapa en trivsam miljö för invånare och turister. Kommunens enhet Fritid och hälsa ger skötselbidrag åt föreningen. Utöver det samarbetar kommunen med flera andra lokala föreningar. Stefan berättar om föreningen och att de idag är cirka 60 medlemmar som bidrar med frivilligt engagemang. 
– Tanken med föreningen var att lyfta kulturarvet ute i naturen, säger Stefan.

Tillsammans samverkar flera föreningar i Österbybruk för att kunna upprätta hålla fina stigar och välskötta miljöer.

Föreningen anordnar arbetsdagar

Föreningen anordnar arbetsdagar där flera medlemmar deltar och arbetar för att göra det fint runt om på flertal platser. Torsdagen den 29 juni hade föreningen arbetsdag och röjde runt området vid herrgården i Österbybruk. Fokus för dagen var även att planera för kommande flotte som ska hjälpa besökande att ta sig över vattnet till kärleksstigen som är en del av Kulturstigen. Det har tidigare funnit en flotte på tidigt 1900- tal och nu vill Stefan med förening försöka återskapa detta och gör en flotte i gammaldagsstil.
– Förhoppningen är att den ska bli klar innan sommaren är slut, säger Stefan.

Bidrag från EU och Föreningslyftet 

Föreningen sökte bidrag från EU om landsbygdspengar och fick bra gensvar. De har även sökt bidraget ”föreningslyftet” som också gick igenom. Det är avsatta pengar till insatser i kommuner där man är verksam. Med hjälp av bidragen kan det lägga ytterligare tid och material på att hålla naturlivet igång.
– Det har varit otroligt uppskattat av bygdens folk men även av besökare, säger Stefan.

Naturstigarna

I dagsläget finns det tre etablerade stigar. ”Kulturstigen” som var den första stigen för besökare att kunna ta del av. Sen finns ”Karmdammen runt” och ”Harvikadammen runt”. Stefan berättar att föreningen håller på med en fjärde stig som kommer vara färdig till hösten 2023. Namnet på den nya stigen kommer bli ”Filmersstig”. Det sägs att Filmer var en lokal hövding under järnåldern som hade en kulle som hette ”Filmerskulle” som var hans borg som man kommer kunna se när man går på den nya stigen i höst.

Utefter Kärlekstigen finns det olika konstverk uppsatta som besökaren kan ta del av. Det kallas för Land art och är en konstform som grundar sig på konst i, med och av naturen. Information om konsten får du genom att skanna QR-koderna med din telefon.

200 kultur natur Bild Natur kultur natur kultur
 Flotten vid Österbybruk herrgård  Naturstigar   Land Art konst
200x267 natur grönt 200 a Stefan 200
En del av kärleksstigen Land Art konst Stefan Skoglund
Publicerad
11 juli 2023
Senast uppdaterad
11 juli 2023
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa