Gå till innehållet

Så jobbar vi med matsvinn för en hållbar miljö

Matsvinn är något som alla måltidsenheter i kommunen arbetar med kontinuerligt för att minska det totala svinnet för en hållbarare miljö. Caroline Kekkonen, kökschef och Raija Marjamaa, kock, arbetar i köket på Bruksgymnasiet i Gimo har infört en ny lösning i förhoppning om att minska svinnet.

På bilden ses från vänster: Lena Holmgren, Eva Eriksson, Caroline Kekkonen, Raija Marjamaa, Carola Fausö och timvikarie Philip Söderqvist.

Matsvinn är den mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt. Caroline och Raija nämner att de tidigare år har arbetat med att mäta matsvinnet under tre veckors tid en gång per år. Tillsammans med övriga kollegor och ledningen har de kommit fram till att detta inte räcker då det kastas alldeles för mycket mat idag. Nu mäter de istället varje dag och sammanställer en hel veckas matsvinn.

Ny metod ska minska matsvinnet

Från och med vecka 40 har måltidspersonalen på Bruksgymnasiet börjat med en ny metod för att minska matsvinnet. Den går ut på att involvera och informera eleverna om mängden mat som kastas och att det är viktigt att tänka på miljön och att inte kasta mat i onödan. Varje måndag är tanken att informera eleverna om den totala mängden som kastats. De ska få väga och känna och därefter gissa antal kilo som slängts, med denna arbetsmetod har personalen förhoppningar om att svinnet ska minska.
– Vi märker att fler ungdomar äter mat idag och i större mängd än tidigare, vilket är positivt, men att svinnet ökar ser vi inte som positivt. Vi kan inte mer än säga åt och informera eleverna om att det ska tänka på matsvinnet. De får givetvis ta så mycket mat de vill, så länge de orkar äta upp, säger Raija.
 
Nu med deras nya metod har de en stark förhoppning om att eleverna kommer bli mer involverade och intresserade av att veta mer om matsvinn och varför man arbetar så hårt med det.

61 kilo mat kastas varje vecka

Under vecka 40 sammanställde köket på Bruksgymnasiet det totala svinnet och det visade sig vara 61 kilo mat som kastats under veckan.

– Det är en hel dagsservering som kastas under en vecka, vilket är helt förfärligt. Min förhoppning är att detta ska minska nu med vår nya metod, säger Caroline.

Det totala matsvinnet består av tre olika sorters svinn:

Det finns tre typer av matsvinn inom en måltidsverksamhet. Köks-, serverings- och tallrikssvinn. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket. Serveringssvinn är mat som är kvar i skålar, kantiner och karotter efter serveringen och slängs.Tallrikssvinn är mat som skrapas av från tallriken
– Tallrikssvinnet är helt klart den största utmaningen för oss, säger Raija.

Därför arbetar vi med matsvinn

Det finns en mängd olika orsaker till att arbeta med matsvinn. Några exempel är för miljöns skull, för att maten ska nyttjas fullt ut och för att vi inte ska slösa på begränsade resurser som hade kunnat användas i andra sammanhang.
– Ett stort mål även för oss är att nå FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030, säger Caroline.

Missa inte ”Offentliga måltidens dag” som äger rum vecka 42. Då bjuder måltidspersonalen förskolor, skolor och särskilda boenden på en extra festlig måltid.  

Kontakter

Publicerad
13 oktober 2023
Senast uppdaterad
13 oktober 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret