Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Tillsammans minskar vi suicid

Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att sätta arbetet med att förhindra att människor tar sitt eget liv på agendan.

I år görs en gemensam informationskampanj för att sprida information om suicidprevention och den hjälp som finns att få.

Antalet suicid har legat på samma nivå de senaste tjugo åren. I Sverige dör ungefär 1 600 människor varje år, vilket innebär att ett suicid sker var sjätte timme eller cirka fyra människoliv om dagen. I Uppsala län dör en människa varje vecka i suicid. Utöver det görs långt fler suicidförsök i länet och i landet.

Suicid och suicidförsök är kostsamt både i lidande och i pengar. För samhället kostar det många miljoner årligen men för de drabbade familjerna är tragedin inte mätbar. Suicid går dock att förebygga och många av samhällets aktörer har en viktig roll i det arbetet.

Covid-19

Utbrottet av Covid-19 har inneburit en stor omställning för de flesta. Under kriser är det vanligt att reagera med oro, stress, sorg och nedstämdhet. Men även när det inte är en pandemi är besvär som dessa vanliga. 

Så samarbetar vi i Uppsala län för att förebygga suicid

Många aktörer är viktiga i det suicidförebyggande arbetet. Tidiga insatser i kommuner, en hälso- och sjukvård med bra kunskap om psykisk ohälsa och ett civilsamhälle som erbjuder stöd för anhöriga är några exempel. Att vi samarbetar kring det förbyggande arbetet är av stor vikt då vi har olika kunskaper som kompletterar varandra. I Uppsala län samarbetar Region Uppsala och länets kommuner och statliga aktörer för att sprida ett suicidpreventivt arbete så brett som möjligt. 

Nationell suicidpreventiv konferens

Fredag den 10 september kl. 9.00-12.30 anordnar Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) en kostnadsfri digital konferens med temat Livsavgörande samverkan – en digital konferens på den suicidpreventiva dagen 2021.

Konferensen vänder sig till alla som vill veta mer om suicid och suicidprevention. Programmet är särskilt lämpligt för alla som i sitt professionella eller ideella arbete kommer i kontakt med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention.

Här kan du anmäla dig till konferensen

Hjälp och stöd finns att få!

I denna broschyr har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samlat fem huskurer för psykisk hälsa och viktiga länkar dit du kan vända dig om du mår dåligt eller har funderingar om ditt mående.

1177.se finns samlad information kring psykisk hälsa, suicid och suicidtankar.

Är du anhörig? På stordoden.se får du råd om hur du kan störa döden genom att fråga hur kollegan, vännen eller familjemedlemmen mår. 

Publicerad
1 september 2021
Senast uppdaterad
1 september 2021
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret