Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Tätortsnära utflykter - Hittaut och upptäck naturen nära dig

Behöver friluftsliv vara långa vandringar med kängor och tunga ryggsäckar, skidåkning på fjället eller kajakpaddling långt ute i skärgården? Givetvis inte – därför vill vi tipsa om att upptäcka naturen i din närhet.

Vi har alla massor av natur runt husknuten i vår kommun – allt från orkidérika kalkbarrskogar till spegelblanka dammar, hagar och byvägar, blöta våtmarker som kräver stövlar, lättgångna stigar och hassellundar. Och mycket av detta finns på bara några hundra meter eller ett par kilometer från dörren. Här kommer några tips på tätortsnära utflykter för stora och små.

Hittaut – Träning för kropp och knopp!

Ett sätt att upptäcka friluftslivet är orientering. Sporten passar alla, ung som gammal och nybörjarnivåer finns i alla åldrar. Har du gått stigarna nära dig, känner dem utan och innan och vill ha variation? Ladda termosen, gör några smörgåsar och åk till grannorten. Fram till 31 oktober 2021 pågår Hittaut – ett perfekt sätt att med hjälp av kartor och checkpoints upptäcka delar av kommunen du kanske inte känner till och samtidigt få en naturupplevelse. Kartor finns på Hittaut Östhammars hemsida eller kan hämtas på turistbyrån, Kulturhuset Storbrunn och många andra platser.

Du kan även Prova på Hittaut vid Östhammars Marknad lördag 18/9, karta med checkpoints finns i närområdet. Hjälp får du vid Café Rodhen på Sjötorget klockan 11–13. Två presentkort á 500 kr lottas ut från ett lokalt företag.

Läs mer om Hittaut 

Kortare stigar

I alla våra tätorter finns flera stigar, en del markerade och med informationsskyltar så det är lätt för dig som inte bor i just den orten att hitta, andra stigar kan vara mer välkända lokalt utan att vara markerade på träd eller i någon karta – och väl värda en upptäcktsfärd på egen hand.

Östhammar

I Östhammar finns Hälsans stig, en promenadvänlig slinga på 4 km. Du kan starta var du vill, varje km är utmarkerad. Här finns också ljudpromenaden som tar dig på en kulturhistorisk resa i staden. Med QR-koder kan du genom din mobiltelefon promenera mellan stoppen och lyssna i vilken ordning du vill. Längden på sträckningen blir varierad beroende på i vilken ordning du tar stoppen, men helt säkert är att du promenerar genom fina gamla kvarter i Östhammar.

Läs mer om Hälsans stig
Läs mer om Ljudpromenaden

I Östhammar finns också den välkända naturstigen som startar vid Kärleksallén och löper längs åkerkanten söderut mot Sandika. I området kring Sandika finns ett rikt stigsystem utan markeringar som är väl värt att upptäcka på egen hand.

Gimo

En fin stigslinga som är utmarkerad och som berättar om ortens historia är Vallonstigen på ca 5 km. Slingan är lättvandrad och du går längs asfalterade eller grusade gångvägar, eller på trottoarer. En kort bit går också längs skogsstig, där det går att ta en annan väg om man vill ha bättre framkomlighet. I Gimo finns också möjlighet att ta slingan runt Gimodammen som är en del av Upplandsleden. Här finns ett par rastplatser längs den 12 km långa slingan, och du passerar Gimobadet som passar fint för ett dopp eller bara en paus. Här går du på skogsvägar och stigar, en del passager genom hyggen men också längs Gimodammens strandkant.

Läs mer om Vallonstigen
Läs mer om Gimodammslingan

Österbybruk

I Österbybruk finns många stigar att gå runt och nära orten. Projektet Gröna stråk har markerat ut flera av slingorna runt dammarna och i skogarna. Kärleksstigen, Kulturstigen/Gula stigen och Karmdammen runt ingår i markeringarna och du kan kombinera dem till olika långa sträckor. Harvikadammen runt är en annan markerad slinga på drygt 6 km väster om Österbybruk.

Läs mer om projektet Gröna stråk på Facebook
Läs mer om Harvikadammen runt

Öregrund

I Öregrund finns ett stort stigsystem i området Tallparken och skogspartierna i närheten. Runt Hummelfjärden finns Sjömilen, en markerad slinga på knappt 2 km (en sjömil) som tar dig över röda bron, förbi en fiskvandringsväg och till en grillplats. I Öregrund finns också en kortare stig med start vid Grepen marin, den blå stigen. Stigen leder dig på slingrande skogsstigar nära vattnet söderut mot Katrinörarna.

Några kilometer söder om Öregrund, om du åker av kavarövägen in på Brännskärsvägen och någon km vidare, kommer du till det nybildade kyrkreservatet Prästholmen. Här finns en 2 km markerad slinga genom kalkbarrskog med tall, gran, svampar och partier med hassellundar.

Läs mer om Tallparken
Läs mer om Hummelfjärd
Läs mer om Prästholmen

Hargshamn

Myrans stig är till för stora och små som är nyfikna på naturen. Intill Folkets hus startar slingan som med konst och utställningslådor berättar om livet i skogen.

Rastplatser för vila och mat

I många av de tätortsnära stråken, längs stigarna och vid besöksmålen finns bänkbord, bänkar och grillar att ta paus vid. Kommunen, föreningar och andra arbetar löpande på att göra platser mer tillgängliga för fler, att rusta och byta ut gammal utrustning men också att ibland prioritera mellan olika platser. Grillplatser finns på många håll – i vissa fall finns ved tillgängligt men under perioder kan åtgången vara stor, så ha gärna förståelse för att det kan vara dåligt med ved ibland. På andra platser finns ingen ved utan där tar du med dig kol eller ved på egen hand. Som alltid släcker du förstås elden ordentligt efter dig.

På rastplatser av olika slag gäller som alltid att ta hänsyn till varandra, lämna platsen i fint skick och ta med skräpet om det inte finns sopkorgar på platsen eller om de som finns är fulla. En viktig del av friluftslivet är att ta paus, reflektera och titta på naturen – så vi rekommenderar absolut att du tar med dig något att äta och dricka på turen!

Välkommen till våra tätortsnära områden – och ut och njut!
Publicerad
8 september 2021
Senast uppdaterad
8 september 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa
Ämne
Ut och njut