Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Sverigefinnarnas historia dokumenteras

Är du kommuninvånare och har finska rötter? Nu har du chansen att medverka i ett samlat verk och vara en del av sverigefinnarnas historia.

De sverigefinska invånarna har haft en viktig roll för utvecklingen av kommunen. Nu ska de få möjlighet att berätta om sin resa hit. Bakom satsningen står Föreningen Norden i samarbete med Östhammars kommun., som vill uppmärksamma och föreviga kommunens sverigefinska historia.

Oletko Östhammarin kunnan asukas ja onko sinulla suomalaiset juuret?

Personliga berättelser

Föreningen Norden i Östhammar bedömer att det saknas en skrift som belyser ett antal individers historia, vilken påverkan inflyttningen fick för det lokala näringslivet, kulturen och politiken samt kanske också något om vad den samlade utvandringen från Finland medförde för Finland.
  – Det är dags att samla in de personliga berättelserna nu så att den aktuella tiden mellan ca 1950-1980 kan dokumenteras innan minnena försvinner. Vi hoppas att många kommunbor vill medverka med sina historier, säger Ingemar Eriksson, ordförande för Föreningen Norden i Östhammars kommun. 

Finlands och Sveriges historia 

Initiativet kom från medlemmar i föreningen Norden som redan tidigare har börjat samla in berättelser från sverigefinska invånare under berättarkvällar. En av dem är Anna-Maija Högström. I samband med berättarkvällarna fick hon idén att samla och spara berättelserna för att kunna föra dem vidare, både till nya generationer av sverigefinnar och till alla som har intresse av att lära sig mer om varför finländare flyttade till Sverige och till vår kommun.
  – Vi vill höra så många röster som möjligt innan de tystnar, de är ju en del av Finlands och Sveriges historia, säger hon. 

Ett samlat verk

Kommunen är sedan 2010 förvaltningsområde för det finska språket. Detta innebär bland annat att vi erbjuder service på finska i vissa av sina verksamheter, samt samråder med den sverigefinska minoriteten om frågor som rör sverigefinnar och det finska språket i kommunen.
  – Jag välkomnar initiativet om ett samlat verk från det civila samhället. Många av våra invånare med finska rötter har kommit hit för att arbeta på stora arbetsplatser som finns och har funnits i kommunen, exempelvis Sandvik Gimoverken, Rockwool, Forsmark, Dannemora gruva och Fagersta Österbyverken säger Suvi Kokko, koordinator för finskt förvaltningsområde i Östhammars kommun. 

Hämta inspiration 

Men det finns också andra lika viktiga orsaker. Vissa har flyttat på grund av studier och stannat kvar eller har kommit hit som krigsbarn. I vilken form samlingen av berättelserna publiceras är än så länge oklart. 
  – Flera andra förvaltningskommuner för finska språket har gjort liknande projekt, som vi tar inspiration av. Vi kommer att titta närmare på vilken typ av slutprodukt kan vara mest tillgänglig och bäst tilltala våra kommuninvånare, säger Suvi.

Fotnot: Bilden är hämtad från DigitaltMuseum. Den föreställer dans och fest för de anställda vid Dannemora gruvor AB, i Folkets hus, Österbybruk, i november 1991. Fotograf är Tommy Arvidson. 

Fakta om projektet

Målet är att samla lokala minnen från sverigefinnar. Slutprodukten blir ett tvåspråkigt finsk-svensk verk med fotografier och personliga berättelser. Här är några av de frågor som önskas få svar på i projektet: Varför flyttade du till Sverige? Hur var ditt liv Finland innan du flyttade och hur är ditt förhållande till Finland idag? Vilka förväntningar hade du på ditt nya land eller vilka svårigheter upplevde du? Berättelsen eller brevet kan skrivas fritt på ens eget sätt, på finska eller svenska eller på båda språken, och skickas till Suvi Kokko, Östhammars kommun, Box 66, 742 21 Östhammar. Berättelsen kan också mailas till suvi.kokko@osthammar.se Har du svårt att skriva, kan en projektdeltagare intervjua dig. För att boka tid, ring 0173-862 69.

Oletko Östhammarin kunnan asukas ja onko sinulla suomalaiset juuret?

Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua teokseen ja olla osana Östhammarin kunnan ruotsinsuomalaisten historiaa. Kerro meille tarinasi!

  • Miksi aikoinaan muutit Ruotsiin? Työ, rakkaus, seikkailu, opinnot vai joku muu syy?

  • Millaista elämäsi oli Suomessa ennen muuttoa? Millainen suhde sinulla on Suomeen nykyään?

  • Mitä vaikeuksia tai odotuksia sinulla oli muuttaessasi uuteen maahan?

Kirjoita vapaasti kertomuksesi tai kirjeesi joko suomeksi tai ruotsiksi tai molemmilla kielillä. Liitä mukaan kuvia jos sinulla on.

Lähetä postitse: Suvi Kokko, Östhammars kommun, Box 66, 742 21 Östhammar Lähetä kertomuksesi sähköpostitse: suvi.kokko@osthammar.se Voimme myös haastatella sinua. Varaa aika soittamalla numeroon 0173-86 269 Lähetä kertomuksesi viimeistään 1. syyskuuta 2021. Kysymyksiin projektista vastaa Suvi Kokko. Projekti tehdään yhdessä Östhammarin kunnan Pohjola-Norden-yhdistyksen ja suomen kielen hallintoalueen kanssa.

Kontakter

Publicerad
2 augusti 2021
Senast uppdaterad
2 augusti 2021
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret