Mer närproducerat på tallriken
Nu kommer vi att servera mer närproducerad mat i våra matsalar. Ett nytt kommunsamarbete gör det enklare för lokala leverantörer att vara med och kunna svara upp mot de livsmedelsupphandlingar som görs.
Trots att både offentlig verksamhet och medborgare ofta önskar mer närproducerat så har lokala livsmedelsproducenter ibland svårt att uppfylla de krav som ställs, på bland annat mängd och produktutbud, vid livsmedelsupphandlingar hos till exempel en kommun. Idag är avtalstiden för den typen av avtal fyra år och mindre aktörer kan ha svårt att lägga anbud då det kan krävas anpassningar i deras verksamhet.
Kommunalt samarbete
Via ett samarbete, initierat av Tierps kommun, kan de fyra kommunerna Tierp, Heby, Knivsta och Östhammar gemensamt nyttja ett så kallat ”dynamiskt inköpssystem”. Det innebär att lokala leverantörer kan få möjlighet att leverera delar av kommunens behov och vi får mer närproducerat på tallriken.
Annelie Wallén är verksamhetschef för Måltid och Städ i Östhammars kommun:
- Tierps kommun ansökte om pengar till en projektledare som tog tag i det här arbetet och vi fick följa med på tåget, vilket vi såklart är jätteglada över.
Målet är inte politiskt fastställt men Östhammars kommun önskar att kunna köpa in minst 5 procent närproducerat inom ett år via detta samarbetsprojekt.
Mer närproducerat
För medborgarna innebär det här att kommunala verksamheter kommer att servera mat med mer lokala råvaror inom de närmsta åren.
- I Östhammar har vi utifrån hållbarhetsperspektiv förändrat menyn så att den innehåller mer vegetabiliska och mer svenska produkter. Nu tar vi nästa steg och köper in mer närproducerat, säger Annelie Wallén.