Hur kan våra fritidsområden utvecklas? Svara på vår enkät.
Östhammars kommun vill att friluftslivet ska stärka folkhälsan i kommunen. Därför ska en friluftspolitisk plan tas fram. Invånare, besökare, företag och civilsamhället bjuds därför in till att lämna sina inspel.
Enkäten är enkel: Vilka friluftsområden brukar du besöka och hur kan de förbättras? Det är frågorna vi vill ha svar på. Svarstiden var mellan den 14 till den 23 juni. Vi tackar för alla bidrag!
Friluftspolitisk plan ska säkra ett rikt och tillgängligt friluftsliv
En friluftspolitisk plan är en plan för hur vi vill att friluftslivet ska utvecklas. Den utgår från Naturvårdsverkets tio friluftspolitiska mål som i sin tur har sin grund i en regeringsproposition från 2009 med namnet Framtidens friluftsliv. Två extra viktiga mål att jobba med är ”Ett rikt friluftsliv för skolan” och ”Tillgänglig natur för alla”.
Peter Bender, hälsoutvecklare på Östhammars kommun som arbetar med att ta fram planen, berättar:
– Det innebär bland annat att vi behöver bli bättre på att berätta om våra friluftsområden. Vi behöver även säkra och utveckla naturområden för förskola och skola och bli bättre på att arrangera aktiviteter för personer med funktionsvariationer. Att tillgängliggöra friluftsområden kan också handla om att upprätta en tillgänglig toalett vid ett välbesökt område eller att installera en badramp för rörelsehindrade vid ett friluftsbad. Eftersom resultatet av planen är till för våra invånare och besökare är det särskilt viktigt att vi får in deras tankar på vad som kan förbättras.
Beslut om planen i november
Sammanställningen av enkätens resultat är en delmängd i den friluftspolitiska planen som kultur- och fritidsnämnden nu beställt av kommunens tjänstemannaorganisation. Den färdiga planen kommer beslutas i kommunfullmäktige i november 2021. Därefter påbörjas genomförandet av de beslutade förbättringsåtgärderna.
Planen är även tillägg till den nya översiktsplanen
Den friluftspolitiska planen kommer också fungera som ett tillägg till den nya översiktsplanen som också beräknas vara klar i november. Syftet med det är bland annat att säkra viktiga naturområden från byggnationer och annan exploatering.