Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Han har alltid tid för det lilla extra

Ahmad Mohamed vill göra skillnad för de boende på Edsvägen 16. Utöver att jobba där som vårdbiträde har han på sin fritid samlat nostalgiprylar och skapat ett annorlunda sällskapsrum på det särskilda boendet. Han kallar det Mitt hem. Det är ett rum där man kan sitta och fika, prata och lyssna på musik - en miljö som ska kännas som ett vardagsrum och som ska väcka minnen till liv.

”Litet och gott är lycklig lott”, står det på en broderad väggbonad i rummet som är fyllt av gamla fotografier och tavlor med välkända motiv, till exempel Den gamle sjöbjörnen.  I rummet finns bland annat en spinnrock, en vagga och klädesplagg som användes för länge sedan – kanske när rummets besökare var unga. För tanken är att sakerna i rummet ska väcka minnen från en annan tid i livet när de var friska och aktiva.

Upplevelser från förr 

På Edsvägen 16 i Östhammar bor människor som drabbats av demenssjukdom. När det sker försvinner ofta minnet bit för bit. Med hjälp av bilder, föremål och musik vill Ahmad ge dem möjlighet att minnas upplevelser från barndomen eller andra stunder i livet. Föremålen i rummet har han köpt på loppis för egna pengar.
  – Miljön fungerar precis som jag trodde. När en person kommer hit så tittar de runt och börjar prata om hur det var förr och de tycks aldrig vilja gå härifrån, säger han.

Viktigt visa varandra kärlek

Ahmad kom till Sverige från Libanon för sju år sedan. De senaste två åren har han jobbar som vårdbiträde på Edsvägen 16 och för honom var det yrkesvalet enkelt.
  – Som tonåring tog jag hand om min mamma när hon var sjuk i cancer. Det var då jag bestämde mig. Jag lärde mig att enkla saker som att väcka minnen från hemlandet och att odla blommor på balkongen kunde göra henne glad, berättar Ahmad.
Varje dag på jobbet tänker han på sin mamma och på hur viktigt det är att människor visar varandra kärlek. Det han inte kan göra för sin mamma längre gör han för andra äldre eller sjuka, som behöver omsorg.

Vana att vänta

– Jag har aldrig bråttom hem från jobbet. Det finns alltid tid att prata lite eller att hjälpa till med något om det behövs, säger han.
Familjen hemma i Gimo som består av fru och två barn, 8 och 1,5 år gamla, är vana att vänta och enligt Ahmad har de förståelse för att han ibland kan bli sen. De vet vad jobbet betyder för honom.
  – Det är så lite som kan göra så stor skillnad för människorna som bor här. Och det känns så bra att få göra det där lite extra för dem, säger han.

Få byta miljö

Ahmad har noterat att en del anhöriga inte är nöjda med omsorgen som ges på boendet.
– Jag kan förstå dem. Under pandemin har den ena dagen varit den andra lik. Det är inte roligt för de anhöriga att se hur deras familjemedlemmar mest ligger här i sina sängar. Och inte har de kunnat hälsa på dem som de brukar göra under pandemin, säger han.
Men lite variation i vardagen hoppas han ska kunna göra skillnad för de boende, till exempel låta dem få byta miljö en stund, menar Ahmad som fått fria händer av boendets chefer att skapa det nya sällskapsrummet.
Han är tacksam över förtroendet och han hoppas att rummet ska användas av både personal och anhöriga som kommer och hälsar på de boende.
Undersköterskorna Siv Henningsson och Cathy Johansson har hört talas om nostalgirummet och kommer förbi för att ta en titt.
– Så fint, med spetsgardiner och allt. Bara de röda pelargonerna saknas, det måste du ta hit. Det är något som många skulle minnas från sina barndomshem, säger de.

Kontakter

Publicerad
7 juli 2021
Senast uppdaterad
7 juli 2021
Ansvarig organisation
Edsvägen 16