Gå till innehållet

Gemenskapen på jobbet betyder allt

Jenny Jakobsson från Gimo är ingen morgonmänniska. Ändå är hon på jobbet, på biltvätten i Östhammar, kl 07:30 varje vardag. Att få köra och ta hand om kommunens bilar är ett jobb som hon gillar.
– Man vill gärna komma hit och hinna fika lite med jobbarkompisarna innan man ska börja jobba, säger hon.

 Hon började som praktikant på biltvätten för några år sedan. Bakom sig hade hon en lång sjukskrivningsperiod efter att ha varit tvungen att sluta jobba som lastbilschaufför.
  – Jag körde schaktbil tidigare, transporter med grus, jord och schaktmassor. Men jag klarade inte av jobbet fysiskt, berättar Jenny.
Nu har hon trappat upp sin tjänstgöring på biltvätten från deltid till heltid och det är hon glad över. Äntligen har hon hittat ett jobb som fysiken klarar, som passar henne och som hon trivs med.
  – Jag har störtsköna kollegor. Vi samarbetar och hjälps åt när det behövs och ibland bjuder vi varandra på fika, säger Jenny. 

Hela och rena

41-åriga Jenny gillar att köra bil. Det har hon alltid gjort. Nu rattar hon inte en bil, utan 120 bilar och lastbilar som kommunen har i sin fordonspark. Hon hämtar dem när de ska tvättas eller servas och lämnar dem när de är klara.
  – Det är ett jobb som passar mig perfekt. Jag tar hand om bilarna och ser till att de alltid är redo för kollegor i andra verksamheter när de ska ut och åka i olika tjänsteärenden, berättar hon.
Uppdraget innefattar att kolla eventuella skador, byta olja och fylla på spolarvätska. Jenny och hennes kollegor på biltvätten byter däck, vindrutetorkarblad och lampor. De tvättar och besiktar bilarna när det är dags.
  – Bilarna ska både vara rena och skadekontrollerade när de är klara hos oss, säger hon.

Utför ett viktigt jobb 

Just den här morgonen är ingen vanlig morgon. När Jenny och hennes kollegor kom till jobbet har det varit inbrott under natten och två bilar är stulna. Det innebär ett stresspåslag som annars är ganska ovanligt på det här jobbet, enligt Jenny.
  – Vi brukar göra en sak i taget. Det mest stressande som kan hända är att många bilar går sönder samtidigt, så att det inte finns tillräckligt många lånebilar, säger hon.
En kollega från hemtjänsten parkerar utanför och kommer in med nycklarna. De byter några ord om bilen och vad som behöver göras med bilen.
  – Vi har kontakt med många kollegor varje dag och det ger oss insyn i många olika verksamheter. Vi utför ett viktigt jobb åt dem så att de kan spara tid och fokusera på sina uppdrag, säger Jenny. 

Tar inte emot

Det råder en speciell jargong på biltvätten. Jenny beskriver den som skojfrisk.
  – Här jobbar bara män, förutom jag då. Det är inget problem för mig. Vi bryr oss om varandra och jag skojar värst av dem alla, säger Jenny.
På helgerna tycker hon om att spela onlinespel. Och så tycker hon om att jobba i trädgården och att läsa. Ibland träffar hon kompisar, men det har inte blivit så ofta den senaste tiden på grund av pandemin.
Plötsligt är det måndag igen och dags att åka till jobbet. På biltvätten är det ingen som kan jobba på distans och det bekymrar inte Jenny.
  – Det tar liksom aldrig emot att åka till jobbet när man trivs, säger hon. 

Fakta:

Biltvätten är en av Arbetsmarknadsenhetens olika arbetsplatser i Östhammars kommun. Enhetens uppdrag handlar om att stötta personer som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden genom arbetsträning, praktik, coachning och samtal. Enhetens främsta uppdrag är att föra individen närmare arbetsmarknaden, egen försörjning, studier samt ökad ge ökad självkänsla. Enheten arbetar med personligt ombud som stöttar personer med långvariga psykiska funktionshinder samt Förberedande Spåret, som är steget innan praktikplats för personer med psykisk ohälsa. Enheten har även uppdraget att stötta nyanlända under sin första tid i kommunen.

Kontakter

Publicerad
28 juni 2021
Senast uppdaterad
28 juni 2021
Ansvarig organisation
Arbetsmarknadsenheten