Personalsituationen i förskolan är ansträngd under pandemin. Många pedagoger är hemma från jobbet på grund av symtom. I mitten av april var exempelvis 14 av Logårdens pedagoger hemma. Veckan därpå var det Mariebergs förskola som hade ett stort personalbortfall, 12 stycken. Även Diamantens förskola och Furustugan var drabbade med 9 respektive 10 pedagoger hemma, på grund av symtom.
– Eftersom det är många som testar sig så fick pedagogerna vänta på att få tid för testning, vilket innebar att många av dem var hemma från jobbet i en hel vecka, säger Anne-Lee Larsson, verksamhetschef för förskola och pedagogisk omsorg.
De flesta medarbetarna var därefter tillbaka i tjänst efter att ha fått negativa provsvar. På ett ställe har förskolan tillfälligt stängts på grund av stort personalbortfall och bekräftade fall av smitta.
Fint samarbete med vårdnadshavare löser krisen
Sedan några veckor tillbaka har det varit ett stort personalbortfall på några av förskolorna i kommunen. Med få vikarier att tillgå blir situationen snabbt ansträngd, men tack vare ett fint samarbete med vårdnadshavare har flertalet förskolor ändå kunnat hållas öppna. Amanda Hedblom är en av dem som svarade upp mot förskolans vädjan om att göra kortare dagar eller ha barnet hemma. På bilden ses hon tillsammans med dottern Livia och Magnus Karlsson, förskolepedagog.
Ett gott gensvar
Rektorer och personal arbetar under hård press för att kunna hålla övriga förskolor öppna. Med få vikarier att tillgå har även rektorerna arbetat i barngrupperna, eftersom det fattas många pedagoger.
– I det här läget har rektorerna valt att gå ut med en vädjan till vårdnadshavare om hjälp. De ber dem som har möjlighet att stanna hemma med sina barn, säger Anne-Lee.
Hon är tacksam för det goda gensvaret från vårdnadshavare, som bidrar till att flertalet förskolor trots det stora personalbortfallet kan fortsätta att hålla öppet.
Avlasta personalen
En av dem som haft möjlighet att svara upp mot förskolans vädjan är Amanda Hedblom i Östhammar. Hennes treåriga dotter har fått vara mindre tid på förskolan Logården än planerat den senaste tiden.
– Vi har möjlighet att låta Livia vara hemma eftersom en av oss fortfarande är föräldraledig med lillebror Leon, ett år, säger Amanda.
Hon tycker det känns självklart att ställa upp för att avlasta personalen, när de har möjlighet att göra det.
Magnus Karlsson, förskolepedagog, är tacksam för det.
– Vi hjälps åt och får på något vis ihop det, trots en ansträngd bemanningssituation. Det som känns tråkigt är att vi ibland får göra avkall på planerade aktiviteter, säger han.
Gör ett fantastiskt arbete
Förskolan är viktig för små barns utveckling och välbefinnande. Att barn är i förskolan gör också att deras föräldrar kan arbeta och att samhället därmed kan fortsätta fungera. Det, i kombination med att barn har låg smittsamhet och sjuklighet, ligger bakom beslutet att förskolorna ska vara öppna under pandemin. Åtgärder har vidtagits för att skydda barn och personal från smitta och som i alla andra fall ska personal med symtom stanna hemma från jobbet, enligt Folkhälsomyndighetens råd.
– Personalen i skolorna gör ett fantastiskt arbete under pandemin som lyckas ställa om verksamheten från en dag till annan, säger Lisbeth Boden, barn- och utbildningschef.