Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Deltid ska bli heltid - för alla som vill

Just nu pågår projektet Heltidsresan i Gimo. Det innebär att deltidsjobben inom Kommunals avtalsområde, som ofta är kvinnodominerade, ska bli heltidsjobb.

Heltidsresan är ett utvecklingsprojekt som drivs av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal. Målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. Barnomsorg och omsorg av äldre utförs ofta av medarbetare som arbetar deltid. Orsakerna till det är många men i takt med att barn, unga och äldre ökar i Sverige och behovet av omsorg ökar finns anledning att ändra på det.
  – Politiken har tagit beslut om hur vi ska jobba med heltidsresan. De som nyanställs ska anställas på heltid, men vi ska fortsatt vara generösa med möjligheten att jobba deltid för de som önskar det. Vi kommer heller inte tvinga någon av våra anställda som jobbar deltid idag att gå upp i tid, men de som önskar det ska få möjligheten till det, säger Lisa Karbelius, HR-strateg som jobbar med kompetensförsörjning.

Utmaning att rekrytera

Viljan att göra heltid till norm inom dessa yrken finns både hos Kommunal och hos arbetsgivarna i Sverige. Skolan, vården och omsorgen behöver rekrytera hundratusentals nya medarbetare de närmaste åren. Dels för att ersätta de som går i pension, dels för att behovet av vård, skola och omsorg ökar. I Östhammars kommun är det framförallt gruppen äldre som kommer att öka markant de kommande åren. Detta är en utmaning då andelen invånare i arbetsför ålder minskar samt att vi har en av Sveriges lägsta arbetslöshetstal vilket gör att det är svårt att rekrytera.
  – Våra chefer upplever att det är för få sökande när vi annonserar. Samtidigt har vi fantastiska medarbetare som verkligen kan sitt jobb, men många av dem jobbar deltid vilket betyder att vi till viss del går miste om deras kunnande. Med pilotprojektet Heltidsresan hoppas vi skapa förutsättningar för våra medarbetare att kunna gå upp i tid, säger Lisa. 

Delaktighet i processen

I början av juni startade ett pilotprojekt, där man tillsammans med personalen vid våra verksamheter i Gimo ser över hur man kan införa Heltidsresan på arbetsplatsen.
  – För att heltidsarbete ska bli norm krävs en grundläggande förändring av verksamhetens organisering. Det behövs också en dialog om kulturen på arbetsplatsen och de förändringar som är nödvändiga för att kunna bemanna en heltidsorganisation. En bra arbetsmiljö, vikten av återhämtning och en långsiktigt hållbar arbetstidsförläggning är viktiga faktorer i omställningen till en heltidsorganisation, säger Birgitta Kraft, förhandlingschef, HR. 

En jämställdhetsfråga

Förutom att motverka brist på medarbetare i framtiden syftar projektet även till att jobba för rätten till heltid som är en viktig samhällsfråga i ett jämställdhetsperspektiv. Frågan engagerar även Kommunal som arbetar tillsammans med kommunen i pilotprojektet.
  – Det ska vara lika självklart att få arbeta heltid hos oss som inom en mansdominerad sektor. Det har funnits ett starkt politiskt tryck att vi ska åstadkomma det. I slutänden handlar det också om att vår personal ska kunna leva på sin lön och få en rimlig pension, säger Birgitta. 

Mer information

Du hittar mer information om Heltidsresan på webbplatsen www.heltid.nu

Kontakter

Publicerad
21 juni 2021
Senast uppdaterad
21 juni 2021
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret