Äntligen en kanal till kommunens unga
Nu är den här – en alldeles egen app med ett innehåll anpassat för ungdomar.
– Och en kanal för oss att använda för att nå ungdomarna, säger Sanna Hansson, ungdomssamordnare. Den röda tråden i hennes uppdrag är att ge ungdomar möjlighet till ökad delaktighet och inflytande.
Det har bara gått ett par veckor sedan den nya appen Ung i Östhammars kommun lanserades. Det är en ny kanal för dem i åldrarna 13-20 år, som vill veta vad som finns att göra i och vad som händer i kommunen. Men inte nog med det, appen är utformad på ett sådant sätt att ungdomar också kan ställa frågor, tycka till om och lämna förslag olika saker.
– Den ska vara en enkel och snabb väg in för alla unga som vill engagera sig och vara delaktiga i hur vi jobbar med bland annat kultur, fritid och ungdomsgårdar i kommunen, säger Sanna.
Ambassadör för appen
Albin Meläng, 19 år från Österbybruk, jobbade på mobila ungdomsgården i somras och är ambassadör för appen. Han har varit bollplank för både innehåll och utformning. Han ska även hjälpa till att marknadsföra den, så att fler får kännedom om att den finns och börjar använda den. Bland annat förbereder han och Sanna en kampanj i skolorna. Information kommer även att skickas ut via Unikum – ett webbaserat verktyg för barn, elever, pedagoger och vårdnadshavare i skolan.
– Min favoritfunktion i appen är kartan som visar olika platser och träffpunkter och så kalendern förstås där man kan läsa om vad som händer, till exempel olika turneringar och grillkvällar med mera, säger han.
Stärka ungas delaktighet och inflytande
– Det betyder mycket för oss att ha Albin med i arbetet med att utveckla appen, han och andra ungdomar kan hjälpa oss att göra det på ett sätt som tilltalar en ung målgrupp, säger Sanna.
Att vara lyhörd för vad barn och ungdomar tycker är viktigt, inte minst då FN:s konvention om barnets rättigheter blivit svensk lag. Deras delaktighet och inflytande behöver stärkas och det ska ske på deras villkor.
– Nu är det viktigt på riktigt att vi lyssnar på dem. Vi kan börja med att fråga dem vad de tycker, om stora och små frågor som berör dem, säger Sanna.
Appen har hittills laddats ner av 70-tal användare
Den nya appen är ett verktyg som ska underlätta arbetet med att stärka ungas delaktighet och inflytande. Den har hittills laddats ned av ett 70-tal användare.
– Den har fått ett positivt mottagande. Det ska bli spännande att se vad vi får för respons när fler har hittat och laddat ned den, säger Sanna.
Appen är gratis att ladda ned. Kanske känner du någon du vill tipsa om den nya appen för unga? Ladda ner appen här