Gå till innehållet

Uppdaterade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om covid-19

Ny information har under eftermiddagen inkommit från Folkhälsomyndigheten. Östhammars kommun följer händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer.

Begränsa sociala kontakter

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket hög och uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. 

Stanna hemma om du har symtom, gå till jobbet om du inte har det

Östhammars kommun följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.  Medarbetare som är friska ska gå till arbetet. Vi uppmanar medarbetare att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion som hosta, feber eller luftvägsbesvär. Vid symtom ska medarbetare hålla sig hemma.

Belasta inte sjukvården i onödan

Om du känner oro och har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 och hur myndigheterna hanterar situationen ring 113 13.

Symtomen på coronavirus är feber, hosta och andnöd. De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård.

Är du sjuk, läs på webbplatsen 1177.se om vad du ska göra och när du ska kontakta sjukvården. 

Information gällande vård och omsorg

Extra viktigt är det att medarbetare som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion.

Anhöriga bör även undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig genomföra besök om man har luftvägssymtom. 

Information gällande förskola, skola och vuxenutbildning

Elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska personer stannar hemma.

Information från ansvariga myndigheter

Om du har allmänna frågor om corona, hur myndigheterna hanterar situationen och känner oro, ring 113 13.

Här hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Publicerad
11 mars 2020
Senast uppdaterad
11 mars 2020
Ämne
Coronavirus - Covid-19