Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Skolan börjar ta form

Det är nog många som följt hur en av Östhammars största byggnader vuxit fram det senaste året. Bredvid Frösåkersskolan har en stor betongbyggnad tagit form, och även om den ännu inte är riktigt färdig så förundras nog flera att det ändå gått snabbt. Planen är att Östhammars kommun till årsskiftet ska få en modern grundskola med en lite annorlunda pedagogik.

Den gamla skolan är från 1968 och när det undersöktes vilket upprustningsbehov byggnaden hade så insåg man snabbt att det inte skulle bli lönsamt att renovera. Vid närmare undersökningar dömdes bland annat delar av bottenplattan ut.

Det bestämdes då att en ny skola skulle byggas och att kommunen skulle arbeta i en så kallad partneringprocess, där alla involverade parter jobbar tillsammans, istället för att kommunen beställer ett färdigt koncept.

Vi var runt och tittade på några olika skolor och fastnade vid grundidén hos en skola nere i Huddinge som heter Glömstaskolan, och kom i kontakt med arkitekten som ritat den skolan, säger Håkan Blom, rektor.

Från början var det också, enligt Niina Johansson, biträdande rektor, flera av Östhammars rektorer som satt med ritningarna och flyttade väggar för att få fram en skola som skulle bli så bra som möjligt för eleverna. Personal och elever på skolan har varit delaktiga och en tanke som följt hela planeringsprocessen är att de ville bygga bort trånga korridorer och otrygga miljöer och skapa en skola med väl avvägd balans mellan integritet och öppenhet. Därför kan man i skolan se många smart utplacerade fönsterpartier mellan rummen, så att lärare ska ha en bra överblick över eleverna samtidigt som det finns gott om möjligheter för avskärmning av olika sorters intryck för de elever som behöver sådana anpassningar.

Vi vill skapa små skolor i skolan genom transparens och inkludering men samtidigt integritet, och det känns som att vi har lyckats ganska bra, fortsätter Håkan engagerat.

I dagsläget finns ändå en del arbete kvar att göra, främst på de nedre våningarna. Alla möbler ska också komma under hösten. Sedan tillkommer arbetet med utemiljön med start under början av 2021. En förbesiktning av översta våningen genomfördes under vecka 40. Man fortsätter med andra delar vecka 46 och två veckor efter det ska skolan slutbesiktigas. Enligt planen ska nyckeln överlämnas den 15 december, och med det kan personalen börja det gedigna arbetet med att flytta över allt material från deras nuvarande arbetsplatser. I januari kommer de första eleverna till den nya skolan.

En tanke med att bygga en ny sorts skola var att även pedagogiken skulle förändras och ett av huvudmålen är att kunna inkludera fler elever i den ordinarie undervisningen.

Vi är väl inne i den processen och har kontakt med specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM. De har fått ritningar över lokalerna och våra tankar kring hur det ska möbleras. Nu inleds ett samarbete kring hur vi ska implementera det nya arbetssättet som stöd i och med lokalernas möjligheter, berättar Håkan.

För ungefär nio månader sedan ändrades planerna kring matsalslösningen, och en del av den befintliga skolan som var tänkt att rivas byggs istället om och får bli en del av den nya matsalen. Dels för att förbättra logistiken i lokalen men även för att öka utrymmet. Detta gick att lösa inom ramen för budgeten då man under projektets gång kunnat effektivisera olika delar och därigenom omfördela pengar till bland annat en bättre matsalslösning.

Både rektor och biträdande rektor är nöjda med projektet än så länge.

Jag tycker att det har gått jättebra, vi har haft ett bra samarbete med alla som varit involverade i det här. Sen har det varit jättemycket jobb att göra, så är det ju, säger Niina.

Håkan fyller i och menar att det varit jätteroligt att få vara med om ett så här banbrytande projekt då det oftast annars är så att kommuner begär in offerter på en skola och att ett antal företag då lämnar in en ritning och ett anbud.

Men de som ritar där är inte pedagoger utan har oftast en egen föreställning om hur en skola ska se ut. Vi har verkligen varit med hela vägen här.

Även när det gäller tidplanen ligger man bra till.

Vi ligger faktiskt lite före, berättar Patric Karlsson, entreprenadchef på ShBygg när vi avslutat rundturen och går ut från skolan för att lämna ifrån oss våra gula västar och skyddshjälmar.

 

Denna vecka kommer även Östhammars kommuns instagramkonto att visa upp arbetet med den nya skolan så följa oss gärna där!

instagram.com/osthammarskommun

Publicerad
6 oktober 2020
Senast uppdaterad
6 oktober 2020
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret
Ämne
Projekt Nya Skolan