Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Så mycket bättre när vi jobbar tillsammans!

Pandemin är inte över. Vi behöver fortsätta påminna oss själva och varandra om att göra allt vi kan för att minska risken för smittspridning. Arbetstagarna på Konst och Media bidrar med flaggspel, ”bordspratare” och nytt informationsmaterial med budskap om att tvätta händerna som inom kort kommer att delas ut till några av våra arbetsplatser.

Efter månader med stort fokus på kriskommunikation börjar det kännas svårt att fånga människors uppmärksamhet kring den så viktiga informationen om hur vi ska bete oss under den pågående pandemin. Begreppet informationströtthet sammanfattar det hela, Behovet att hitta nya sätt att hålla människors beredskap på en hög nivå är stort.

Nya sätt att informera om pågående pandemi

Då kommer hjälpen från oväntat håll. Arbetstagarna och arbetshandledare på Konst och Media, en av Daglig Verksamhets tio enheter, har idéer om vad vi kan göra för att fånga människors uppmärksamhet kring dessa så viktiga budskap. Enheten ställer om sin produktion och inom kort kommer några av kommunens arbetsplatser att få ta del av resultatet.

– Vi tillverkar flaggspel till entréer och personalrum och "bordspratare" som till exempel kan placeras vid kaffemaskiner, skrivare eller andra strategiskt valda platser dit människor kommer och stannar upp ett slag, berättar Elenor Gustafsson, arbetshandledare.
Arbetstagarna gör även ny information med bilder som påminner oss om att tvätta händerna samt ett pussel med ord som ska bilda meningar – budskap om sådant som vi redan vet och inte får glömma bort, till exempel håll avstånd och kom ihåg att tvätta händerna. Uppdraget engagerar gruppen som består av 15 arbetstagare och deras arbetshandledare.
– Den här typen av beställningar är tacksamma uppdrag att jobba med, säger Elenor.
Hon berättar att en av arbetstagarna reflekterat över att arbetet faktiskt kan bidra till att rädda människoliv. Då känns arbetet förstås både meningsfullt och viktigt.

Från aktivitetsschema till konstutställning

Enheten Konst och Media, som håller till i paviljongen vid Societetshuset Källör i Östhammar, får olika typer av beställningar. Inte sällan är det individuellt anpassade bildstödsbeställningar, till exempel kartor eller aktivitetsscheman – kognitiva hjälpmedel som kan få någons vardag att fungera lite bättre. Arbetstagarna är kreativa. Utöver beställningsjobben som kommer in hinner de även skapa både konstverk och hantverk som visas på olika utställningar och säljs i butiken Focus i Centrum.

Skolor, gym och bibliotek kommer att prydas 

Vad det gäller informationsmaterialet som ska påminna oss om att pandemin inte är över, kommer ett 20-tal arbetsplatser i kommunen att uppvaktas i ett första skede. Skolor, bibliotek, gym samt sim- och sporthallar kommer att erbjudas att exponera materialet. Och fler kommer förstås att ges möjligheten att anmäla intresse för att ta del av det på sina arbetsplatser. Arbetstagarna på Konst och Media fortsätter att producera material som kommer att kunna beställas via kundtjänsten Östhammar direkt.
– Från början hade vi tänkt åka runt och sätta upp materialet själva men med tanke på risken för smittspridning så hoppas vi i stället kunna få hjälp av kontaktpersoner på de olika arbetsplatserna, säger Elenor.

Kontakter

Publicerad
5 november 2020
Senast uppdaterad
5 november 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret