Översyn av skolupptagningsområden i Östhammars kommun
Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag av Barn- och utbildningsnämnden att se över skolupptagningsområdena i kommunen. Som ett första steg i utredningen har man valt att göra ett utskick med en enkät till vissa familjer i kommunen som eventuellt skulle beröras av en ändring av skolupptagningsområdena. Enkätsvaren kommer att vara en del av den totala utredningen och om det beslutas om förändringar så kommer dessa att börja gälla tidigast hösten 2021.
Bakgrund
Kommunen är indelad i skolupptagningsområden. I varje område ligger en kommunal skola som ligger nära barnets bostad och till den skolan, ofta kallad placeringsskolan, har eleven rätt till skolskjuts. Skolupptagningsområdena i Östhammars kommun bygger på församlingsgränser och sedan har olika justeringar gjorts när bygdeskolor och skolor avvecklats. Vissa elever hänvisas idag inte till den närmaste skolan utan till annan skola. I vissa områden i kommunen påtalar vårdnadshavare att de önskar annan placeringsskola än den de idag hör till. Med anledning av detta har barn- och utbildningsnämnden beslutat att en översyn av skolupptagningsområdena behöver genomföras.
Information och enkät utskickad till eventuellt berörda familjer
Som ett första steg i utredningen har man valt att göra ett utskick med en enkät till vissa familjer i kommunen som eventuellt skulle beröras av en ändring av skolupptagningsområdena. Enkäten har skickats ut till familjer i områdena Strömsbro, Pålsmora, Norrby, Karö, Vamsta, Viksund, Grindsund, Ånö, Uppskedika, Ytternuttö, Harg, Hargshamn, Moxboda, Malsättra, Sanda, Åstorp, Norrlövsta, Bollunge och Vettsta. Syftet med enkäten är att kartlägga hur man i dessa områden ser på sin skoltillhörighet och om det finns önskemål om förändring samt om man har övriga synpunkter. Med enkäten bifogades kartor över nuvarande skolupptagningsområden och arbetsmaterialet kring förslag på förändrade skolupptagningsområden. Enkäterna ska skickas tillbaka till Barn- och utbildningsförvaltningen senast den 29 oktober och enkätsvaren kommer att vara en del av den totala utredningen kring skolupptagningsområden i kommunen.
Eventuellt nya skolupptagningsområden från hösten 2021
Grunden för de eventuellt nya skolupptagningsområdena (se bifogade kartor) är det som kallas för närhetsprincipen. Se skolverkets förklaring på https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/valja-forskoleklass-och-grundskola-eller-grundsarskola. Förvaltningen har utgått från närhetsprincipen, men har dragit om gränser så att en bygd, by eller område inte delas på ett onaturligt sätt.
Beslutas det om nya skolupptagningsområden så kommer beslutet sannolikt att gälla från hösten 2021 och en elev kommer att byta skola vid ett stadiebyte. Det vill säga går eleven i förskoleklass i dag så kommer eleven att byta skola den dagen eleven börjar i årskurs 4, om inte önskemål finns att göra det tidigare. Det fria skolvalet som vi har i Sverige gör att man som vårdnadshavare alltid kan välja den skola man önskar och eleven blir mottagen om skolan har en ledig plats men eleven har bara rätt till kostnadsfri skolskjuts till den skola som är placeringskola.
Vad händer nu?
Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att sammanställa enkätsvaren och detta blir ett underlag till den totala utredningen. Man kommer även att fortsätta att utreda om det finns organisatoriska och ekonomiska förutsättningar för att anordna skolskjuts enligt de nya förslagen samt ha dialog med UL. Den totala utredningen kommer barn- och utbildningsnämnden att ta upp för diskussion och beslut preliminärt 3 december 2020.