Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Östhammars kommun går till beslut i slutförvarsfrågan

Efter 25 år som aktiv part i processen ska nu Östhammars kommun ta ställning till en eventuell etablering av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det är på ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte den 13 oktober som våra ledamöter ska ge sina röster i frågan.

Under kommunfullmäktigemöte den 22 september beslutades att lägga in ett extra möte där endast en fråga kommer att diskuteras; Östhammars kommuns inställning till etableringen av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Kommunstyrelsen har efter det presenterat ett förslag till beslut som kommunfullmäktige nu ska ta ställning till.

Det är upp till regeringen att ta ett slutligt beslut, men kommunerna (Oskarshamns kommun och Östhammars kommun) har så kallad vetorätt och våra röster väger alltså tungt i detta ärende. 

 

Den 13 oktober, klockan 18:00, sker det extrainsatta kommunfullmäktigemötet i Storbrunn i Östhammar. Det går som vanligt att titta på en livesändning från mötet som ni hittar via länken nedan.

http://www.osthammar.se/sv/kalender/kommunfullmaktige/2020/kommunfullmaktige-13-oktober-2020/

 

Dagen efter, den 14 oktober, klockan 10:00, kommer kommunalråden att hålla en öppen presskonferens där de presenterar resultatet av fullmäktigemötet. Denna presskonferens sänds via kommunens youtubekanal. Länken syns där när livesändningen går igång.

https://www.youtube.com/osthammarskommun

 

Vill du läsa mer om kommunens arbete i slutförvarsfrågan kan ni läsa på www.slutforvarforsmark.se

Publicerad
9 oktober 2020
Senast uppdaterad
9 oktober 2020
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen