Nyrustade Gimobadet är ett populärt utflyktsmål
Kärt barn har många namn. Gimobadet har under årens lopp benämnts som Friluftsbadet, Simbadet, Guldkusten och Dammen. Nu har badplatsen fått en rejäl ansiktslyftning, vilket gjort den till ett uppskattat utflyktsmål som Gimoborna kan vara stolta över.
Att åka och bada är något som de flesta av oss tycker om att göra en solig sommardag. På våra badstränder är det sällan trångt mellan filtarna och därför passar aktiviteten bra, med tanke på Coronasituationen.
Bryggor, sand, gräsytor och promenadstråk
En av kommunens barnvänliga badplatser med bryggor, sand och gräsytor ligger i Gimo. Från väg 288 kör man förbi herrgården, svänger man höger och kör ett stycke längs dammen för att komma till badplatsen. En motorsågsskulpterad sjöjungfru hälsar välkommen vid entrén. Gräsplanen är stor och välklippt, bryggorna är rustade och kompletterade med en ny flytbrygga. Här finns toaletter, omklädningsrum, uteduschar, grillplatser och en ny boulebana. Men så här har det inte alltid sett ut.
Gimobadet hade sin storhetstid under 1950- och 1960-talet men under senare år har badplatsen fått förfalla.
– Vi har röjt vass, breddat stranden och kört dit ny sand. Uppslutningen har varit fantastisk och det har möjliggjort en stor arbetsinsats, berättar Roger Larsson som varit sammankallande i den lokala fokusgruppen för Gimobadet.
Gemensamma krafter
Bakom fokusgruppen, som var en av flera i kommunen, stod Företag i samverkan och det numera avslutade projektet Attraktiva och levande orter som fått projektmedel från Jordbruksverket och Östhammars kommun. Här möttes företagare, föreningar, fastighetsägare med flera för att göra en gemensam insats kring ett lokalt utvecklingsprojekt. För Gimoborna var valet enkelt när de skulle hitta ett sådant, deras blickar riktades snabbt mot Gimobadet.
– Det här har alltid varit en kär plats för oss som växt upp i Gimo. Det blev tydligt när vi drog i gång vårt arbete då många ville vara med och hjälpa till, berättar Roger.
Henrik Sundin, som är mark- och utemiljöansvarig såg till att det fanns byggmaterial på plats och lät sig imponeras av den stora uppslutningen då ett 30-tal personer ägnade minst en helkväll i veckan åt arbetet med att göra badplatsen fin igen. Och det var inte bara kompisgänget som dök upp eller ”de närmast sörjande” som det brukar kunna vara. Badplatsen blev en träffpunkt för alla som tycker om den här platsen, fram växte engagemang och en stark gemenskap.
– Alla kunde inte gräva men de kom med hembakta bullar och bidrog på olika sätt. Det kändes verkligen att vårt arbete var uppskattat av många, säger Roger.
Känner stolthet
Fokusgruppen utsågs till årets Gimobo 2018, många har fått nya vänner och är stolta över vad de har åstadkommit tillsammans. Arbetet är vida omtalat som ett bra och framgångsrikt exempel på betydelsen av att samverka.
– Det här är att skapa delaktighet på riktigt. Alla känner någon som varit med och rustat badplatsen, då blir resultatet kraftfullt och långsiktigt hållbart, säger Henrik.
Nu vill han se att det upprättas en skötselplan för badplatsen, så att anläggningen sköts och värdet underhålls. Kvar finns många idéer som inte förverkligats än, till exempel att skapa en interaktiv lekplats med knutmassofigurer och att bygga ett fågeltorn.
– Området är även lämpligt för promenadvägar och cykelleder, säger Roger.
Väl värt ett besök
Så om du inte varit vid Gimobadet förr, kan du veta att destinationen är väl värd ett besök. För att bada och inte minst betrakta resultatet av det fina arbete som lagts ned på att rusta badplatsen. Här finns gott om gröna ytor så det är lätt att hålla avståndet till varandra för att minska risken för smittspridning, precis som vi gör i de flesta andra miljöer.
Kom ihåg att du ska hålla avstånd till andra på stränder och badplatser. På badplatser och på andra platser där många människor samlas, är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning.