Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Mer än bara mattant

Pia Gumse är kock. Hon jobbar i Frösåkersskolans kök, där det lagas 1000 portioner varje dag. Hon tycker om att laga mat men ännu mer gillar hon mötet med eleverna. Att se och att bry sig om dem. Att ge någon en förmaning ibland eller kanske en kram. Och att inte låta vardagen sätta stopp för ungdomars matupplevelser.

Två dagar i veckan serveras det vegetarisk lunch i Frösåkersskolans matsal, i Östhammar. Några elever fäller en skeptisk kommentar om dagens pytt, som enligt Pia Gumse är både god och näringsriktig.
– Här lagar vi alltid mat med kärlek och då blir det bra, säger hon.

Stressigt och roligt

I drygt 20 år har Pia varit kock i storkök – på Tallparksgården, Olandsgården och Bruksgymnasiet, innan hon började jobba på Frösåkersskolan. Hon beskriver jobbet som fysiskt tungt, stressigt ibland och roligt. Bäst gillar hon att vara del av ett härligt arbetslag som alltid ställer upp för varandra och som skrattar mycket tillsammans. Så är det i Frösåkersskolans kök, som är arbetsplats för sju medarbetare inklusive gruppledare.
– Att ha ärliga och bra jobbarkompisar är avgörande för trivseln på en arbetsplats, säger hon. 

Bra arbetsmiljö

Att jobba som kock i storkök kanske inte har samma status som att jobba på restaurang. Men det finns många fördelar med storköksjobbet, enligt Pia. 
– Vi har bättre betalt och jobbar bara dagtid, måndag till fredag. Dessutom har storköken ofta bättre utrustning och arbetsmiljö än restaurangers, berättar hon.

1000 portioner varje dag

En vanlig arbetsdag i Frösåkersskolans storkök börjar klockan 06:30 med förberedelser och morgonmöte, där dagens arbetsuppgifter fördelas. En medarbetare lagar huvudrätten, en annan lagar det vegetariska alternativet och en tredje lagar specialkosten. Övriga medarbetare ansvarar för salladsbordet och för de matlådor som lagas och distribueras härifrån tre dagar i veckan. Köket lagar 1000 portioner varje dag som levereras till skolorna i Östhammar. I matsalen serveras elever i årskurserna 5-9, från Edsskolan och Frösåkersskolan. Hit kommer även lärare, pensionärer med flera som upptäckt möjligheten att äta lunch på skolan. Från klockan 10:30 ska allt vara klart, då kommer det första gänget av hungriga elever.

Nöjda kunder

De flesta elever äter och uppskattar maten, men det finns dem som bestämt sig för att de inte tycker om den. Det är en utmaning som Pia gärna antar. Så ofta hon kan förflyttar hon sig från grytorna i köket till serveringen, för att möta och kunna prata med eleverna om maträtterna som serveras. Högsta vinsten är när hon förmår någon som exempelvis säger sig inte tycka om fisk att ändå smaka fiskgratängen – och tycka den är god. 
– Vi lagar mycket mat varje dag och min målsättning är att vi ska ha så många nöjda kunder som möjligt, säger hon.
Ellen Stål och Alice Hedrén är elever i årskurs 9 på Frösåkersskolan. De gillar oftast maten som serveras här och är nöjda med miljön i matsalen.
– Pia berättar ofta om maten som serveras, vad som är i och hur den tillagats. Hon är mån om att få veta vad vi tycker om och inte, säger Ellen Stål.

Minskat matsvinn

Från och med nästa år kommer endast svenskt kött att serveras i Östhammars kommuns förskolor, skolor och särskilda boenden. Det är ett av många efterlängtat beslut som nyligen fattas av kommunstyrelsen. På Frösåkersskolan serveras alltid två, ibland tre olika rätter, beroende på vad som finns kvar från dagen innan. En av rätterna är alltid vegetarisk.
Överblivna livsmedel som inte värmts används nästföljande dag – allt för att kunna erbjuda så många alternativ som möjligt och för att minska matsvinnet.

Ordning och reda

Matsalen tycker hon ska vara en plats där eleverna ska kunna sitta ner och koppla av för att äta sin lunch i lugn och ro. Här finns ordningsregler att följa, exempelvis att inte ha jacka på sig. Pia är inte bang för att säga till eleverna om det skulle behövas.
– Några kan buffas med varandra i kön och ljudnivån kan vara hög ibland, vilket förstås påverkar arbetsmiljön för både elever och personal och upplevelsen av måltiden, säger Pia som tycker att hon med hjälp av rak dialog lyckas skapa varma och respektfulla relationer med eleverna.

Det där lilla extra

Pia känner igen de flesta av skolans elever och har också lärt sig vad som går hem hos vem och vad som inte gör det. Hon tycker om att möta och prata med eleverna som kommer för att äta lunch. Ibland handlar samtalet om maten, ibland om helt andra saker som ligger eleverna nära om hjärtat.
– Jag tycker det är viktigt att det finns utrymme för att se, lyssna på och prata med varandra. Jag tar mig gärna tid att prata eller dela ut en kram om någon behöver en, säger hon.
Det ingår inte i hennes arbetsuppgifter men hon mår bra av att kunna göra det där lilla extra för andra. Det får henne att må bra och att gilla jobbet. 

Publicerad
13 februari 2020
Senast uppdaterad
13 februari 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret