"Att prata om psykisk hälsa börjar på jobbet"
Vår psykiska hälsa är grunden för vårt välbefinnande, hälsa och förmåga att fungera. Att ha en god psykisk hälsa handlar bland annat om att kunna trivas med livet, känna lycka och ha goda sociala relationer. 9-13 november uppmärksammar Östhammars kommun ämnet genom Må bra-veckan.
Psykisk ohälsa kan handla om till exempel oro, nedstämdhet eller psykiatriska diagnoser och kan göra det svårt för oss att fungera i vardagen.
I framtiden kommer vi i allt större utsträckning behöva jobba mer förebyggande med att ta hand om oss själva, om sjukvårdens resurser ska räcka till. Det menar Paul Johansson, avdelningschef och sjuksköterska på äldrepsykiatrin och öppenvårdsteamet på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han beskriver att en viktig del i att motivera människor till en hälsosam livsstil, är att arbetsgivare lyfter frågan.
– Om vi tittar på hela befolkningen så behöver vi, så mycket det är möjligt, se till att människor inte blir sjuka. Att rikta sig till personal, det är där det börjar. Det handlar om att personal måste uppmuntras till att vara aktiva på olika sätt och höra det på olika sätt, på alla arbetsplatser. Lyft frågorna på planeringsdagar, temaveckor eller APT. Det finns många bra och korta klipp på Youtube. Det är egentligen självklarheter, men sådana enkla saker kan göra ganska stor förändring, säger Paul Johansson och tillägger att personal som träffar patienter och brukare i sitt jobb i sin tur pratar med dem om ämnet.
"Låt tonåringen styra Spotifylistan"
Hans råd till den som har tonåringar hemma, som ofta är inne i sina bubblor i antingen mobiltelefonen eller surfplattan, är att hitta sitt sätt att prata med varandra.
– Man kanske åker bil, låter tonåringen styra Spotifylistan och bara kör en stund. Eller en promenad tillsammans. Antingen blir det inget prat alls, eller så pratar man. Det är ganska odramatiska sätt. Varje förälder hittar sina ingångar, säger han.
I den pandemi som råder är mycket annorlunda än hur vardagen brukar se ut, vilket är jobbigt för många som är vana att planera semestrar eller att hälsa på hemma hos varandra.
– På något sätt blir man tvungen att hitta det som är mitt framför ögonen och då kan man upptäcka att det finns väldigt mycket. En del promenerar kanske mer och hittar vacker natur, man kan sitta på en bänk och prata med varandra eller prata i telefon. Man hittar kanske nya sätt att ta hand om varandra, som egentligen är de gamla sätten, att använda det vi har och inte krångla till det. Det kan ha positiva effekter tror jag, säger Paul Johansson.
Det här är Må bra-veckan
9-13 november har Östhammars kommun fokus på psykisk hälsa. Må bra-veckan arrangeras över hela landet på initiativ av Socialstyrelsen och riktar sig inte bara till den som mår dåligt, utan handlar minst lika mycket om att just må bra. Via länken nedan hittar du mer information och kan även anmäla dig till veckans digitala diskussioner.