Gå till innehållet

Lägesrapport Marinvägen Östhammar

Mars

Saneringen av förorenad jord vid f.d. Östhammarsågen har under januari och februari fortsatt med den så kallade allmänningen. Omfattningen där var mycket större än vad vi trodde och har därför tagit längre tid än beräknat. I nuläget återstår föroreningar längs nerfarten från Marinvägen samt nere vid båtrampen.

Som vi kommunicerat tidigare så planerades för paus i saneringsarbetena under vintern för att återuppta arbetet under våren, när förutsättningarna för återställning av trädgårdarna är mer gynnsamma.
Den planen gäller fortfarande men då det förutom vid allmänningen återstår sanering även på själva Marinvägen så kommer kommunen att skicka in en ny ansökan om statsbidrag till Länsstyrelsen. Ansökan behandlas av Naturvårdsverket under april och vi hoppas på ett positivt besked så att saneringen kan komma igång igen så fort som möjligt under våren.

I trädgårdarna är alla saneringsarbeten avslutade och vi avser att så snart som möjligt ta fram en redovisning av detta så att miljöenheten på kommunkontoret kan upprätta det dokument som utlovats för respektive trädgård. När saneringen upptas igen kommer återställningsarbeten, sådd, plantering och plattsättning att genomföras.

Vi på kommunen har full förståelse för att det finns frågor och synpunkter på arbetena som genomförts och det som återstår samt att osäkerheten med tidplanen skapar irritation. Vi avser att under våren kontinuerligt informera om hur processen fortskrider samt att även hålla ett informationsmöte inför att saneringsarbetena ska återupptas.

/ Tekniska förvaltningen

Kontakter

    Publicerad
    12 mars 2020
    Senast uppdaterad
    12 mars 2020
    Ansvarig organisation
    Avfallsenheten