Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Hon gillar att utveckla både människor och verksamhet

Hos oss finns det drygt 90 arbetsplatser och 150 olika yrkesroller. Zara Järvström, jobbar som verksamhetschef för Bruksgymnasiet och Vuxenutbildningen. Det bästa hon vet är att få se människor växa, när kunskap öppnar nya dörrar och möjliggör utveckling och förändring. Zara lade grunden för sitt ledarskap i restaurangbranschen. Där lärde hon sig ha överblick, tåla stress, hålla tid och ta ansvar för sin leverans.

Hon tänker och pratar snabbt. Hon samlar information, analyserar den och lägger sedan pusslet. Men inte utan att först ha lyssnat in det andra har att säga.
– Kommunikation mellan människor är underskattad. Jag gillar att resonera och diskutera. Att kunna lyssna är också en viktig egenskap, säger hon.
Zara Järvström är chef för fem chefer och ett hundratal medarbetare.
– Jag är uppbackad av ett fantastiskt team, vilket gör att jag känner mig trygg i mitt ledarskap, säger hon.
Och hennes ansvar stannar inte där utan innefattar även skolans cirka 700 elever. Hon trivs med att leda och utveckla organisationen. Och med att skapa förutsättningar för människor att växa.
– Skolan är en viktig social arena och utbildning är ett sätt att ta sig fram och kunna förändra sitt liv. Och det bästa av allt, man kan göra det när som helst, säger Zara.

Roligt och utmanande

Själv inledde hon sin yrkeskarriär i restaurangbranschen. 18 år gammal var hon redan chef över tio medarbetare i köket på en restaurang i Tärnaby. Därefter jobbade hon som köksmästare på Forsmarks herrgård. Men lusten att lära nytt fanns där och intresset för juridik och samhällsfrågor ledde henne in på nya stigar. Efter ett lärarvikariat på Bruksgymnasiet lockade studier på lärarhögskolan. Därefter flyttade hon med familjen till Italien, där de bodde i tre år.
– När vi kom hem till Sverige igen började jag jobba som lärare på Forsmarks skola, berättar Zara.
Efter ett år studerade hon vidare och läste ledarskap vid Uppsala universitet, blev kvalitetsutvecklare och biträdande rektor. 2014 bytte hon jobb och blev rektor för Bruksgymnasiet.
– Det var ett roligt och utmanande steg. Bruksgymnasiet hade ett bredare utbildningsprogram och en mer komplex organisation. Jag minns att jag blev oerhört väl mottagen, berättar Zara.
På den nya arbetsplatsen möttes hon av nyfikna medarbetare som ville utvecklas. Där fanns en god kollegial stämning som hon menar alltjämt kännetecknar verksamheten.

Rak dialog

I dag kan Zara summera 20 års erfarenhet av ledarskap. Hon gillar att leda sin organisation och att skapa förutsättningar för att utveckla både människor och verksamhet. När hon vill få saker att hända, så märks det. Hon pratar mycket om att göra och att det är i den stunden som utveckling sker.
Några av hennes främsta egenskaper som ledare är att vara orädd och prestigelös. Hon är inte konflikträdd och har alltid kompassen inställt på att lösa konflikter.
– Jag är nog ganska rak i min dialog och jag tycker inte om att linda in mina budskap, säger hon.

Coachar och stöttar

Zara beskriver sig själv som genuin i sitt ledarskap. Hon välkomnar dialog och tycker om att diskutera sig fram till väl underbyggda beslut. Hon delegerar gärna ansvar och ställer höga krav på sina medarbetare. Samtidigt ställer hon höga krav på sig själv.
– Jag är noggrann, analytisk och följer alltid upp. Jag coachar och stöttar mina chefer och medarbetare och jag hoppas att de uppfattar mig som en närvarande chef, säger hon.
Modellen säger hon sig ha fått från sin fantastiska mamma, som hon beskriver tog ett stort socialt ansvar. Inte bara för den egna familjen utan också för andra som behövde det.
– Hon tog alltid hand om dem som hade det svårt. Hon hade exempelvis både dagbarn och fosterbarn, som det kallades på den tiden. Jag och min bror fick tidigt lära oss att ta för oss, om vi skulle få plats, berättar Zara.
I hennes barndomshem i Holmsund fick alla lära sig att diskutera och att argumentera för sin sak, något som kommit att prägla Zaras ledarskap i både chefs- och föräldrarollen.
– Men så har jag också fått både fina barn och medarbetare, säger hon glatt.

Trivsel och bra resultat

Nog kan hon upplevas tuff, men inte utan självreflektion.
– Chefskap är enkelt, ledarskap är svårare. I den rollen handlar det om att utmana och att utmanas, säger hon.
Ledarskapet har alltid intresserat henne och är alltjämt den optimala utmaningen för att åstadkomma trivsel och bra resultat.
– Resultaten kan variera från ett år till ett annat. Jag har svårt att känna mig nöjd då det alltid finns förbättringspotential, till exempel beträffande hur vi jobbar för att skapa självkänsla och självständiga elever som är väl rustade för vuxenlivet, säger Zara.

Undervisning på plats

Efter en annorlunda vårtermin med undervisning på distans ser hon fram emot hösten, då verksamheten utifrån Folkhälsomyndighetens råd åter kommer att ske på skolan. Det vill säga, om inte Coronasituationen tar en ny oväntad vändning förstås.
– Vi ser fram emot att undervisa på plats igen. Det är motivations- och relationsskapande och skapar mer jämlika förutsättningar för eleverna då distansstudier av olika skäl inte är optimalt för alla, säger Zara.
Men innan dess är det tid för semester respektive sommarlov för både personal och elever.
När Zara ska koppla av från jobbet är hon med familj och vänner på sommarstället i Fågelsundet. Det är platsen där hon lyckas skapa distans mellan sig och jobbet som hon annars lätt låter sig absorberas av.
– Miljöombytet innebär närhet till naturen, skogen och praktiska aktiviteter som att fiska och rusta på huset. Det är ett ställe där jag kan fokusera på att ladda batterierna och bara njuta av livet, säger hon.

Kontakter

Publicerad
7 juli 2020
Senast uppdaterad
7 juli 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret