Fullt fokus på fler friska medarbetare
För ett drygt halvår sedan fick vi en ny HR-chef i Pauliina Lundberg. Nu har hon hunnit bli varm i kläderna och vet vad vi har att jobba med framöver. Högst upp på hennes dagordning står att sänka sjuktalen bland våra anställda.
Kanske kan man kalla det rivstart när vår nya HR-chef Pauliina Lundberg började jobba hos oss. Mitt i nybygget av ett nytt HR-system hölls en revision och sedan kom Coronakrisen, då många planerade aktiviteter fick ställas åt sidan till förmån för krisarbete. Det tar hon med ro. Hon väljer att se händelseutvecklingen som ett ypperligt tillfälle att lära känna chefer, medarbetare och verksamhet.
– Det blev en bra start. Jag fick snabbt klart för mig hur vi jobbar, vad vi gör och vad vi inte gör, säger hon.
Vill minska sjuktalen
Hon beskriver sitt första samlade intryck av oss som en prestigelös organisation med en stor vilja att samarbeta och lösa saker tillsammans.
– Det är en trygghet att veta att ingen behöver lösa något ensam, säger hon.
Pauliina har respekt för men ser alltid positivt på utmaningar. Hon gillar när behov synliggörs och det blir tydligt vad vi behöver göra.
Ett exempel på det är våra höga sjuktal. Att ha många långtidssjukskrivna medarbetare är ett problem som både kostar oss mycket pengar men som också innefattar personligt lidande.
– Så här vill vi inte ha det. Vi behöver göra någonting åt den här situationen och vi ska göra det nu, säger Pauliina.
Till sin hjälp har hon en nyligen framtagen plan över hur arbetet med att minska sjuktalen ska bedrivas.
Ta krafttag
De senaste fem åren har vår sjukfrånvaro ökat för varje år. Just nu har vi de högsta sjuktalen av alla kommuner i länet med 8,3 procent mot länsgenomsnittet 6,7.
– Vi är 11:e sämsta kommun i landet vad det gäller höga sjuktal och nu behöver vi ta krafttag för att ändra på det, säger Pauliina.
Det ska bland annat göras med hjälp av bättre rehabilitering och förbättrade förutsättningar för våra chefer att vara goda ledare.
Bättra arbetsmiljö
Framför allt är det nuvarande socialförvaltningen som främst behöver konkret stöd och verktyg för att minska höga sjuktal.
– Vi kommer att jobba operativt med rehabilitering på individnivå. Utöver det kommer HR att ge chefsstöd för att möjliggöra tidiga insatser, stötta och vara med i rehabiliteringsarbetet, säger Pauliina.
Målet är att skapa förutsättningar för en bättre arbetsmiljö och för att stärka så kallade friskfaktorer. Det kan exempelvis handla om ett gott ledarskap, delaktighet och påverkansmöjligheter.
En del av arbetet kommer att göras tillsammans med ett resursteam från Suntarbetsliv, som har uppdraget att bidra till friska arbetsplatser inom kommun- och regionsektorn.
Alla behöver bidra
Att ge chefer ett bättre stöd i hur de ska jobba med ledarskap är prioriterat. Till exempel att medarbetare känner att de har chefsstöd i form av en närvarande chef, att de känner sig sedda och delaktiga samt att de får feedback på sin arbetsinsats.
– Vi har höga förväntningar på våra chefer men det är viktigt att komma ihåg att alla behöver bidra och vilja jobba tillsammans om vi ska lyckas åstadkomma en förändring, säger Pauliina.
Viktiga frågor
Förbättringsarbetet har redan startat. Bland annat har vi genomfört workshops, vilket visat sig vara ett bra sätt för att skapa delaktigheten och att lära oss mer om varför vi har hög sjukfrånvaro och personalomsättning. Nu ska inventering och kartläggning av den egna organisationen peka ut vilka fler insatser som behöver göras. Att det här ska göras i samma stund som vår nya organisation tar form ser Pauliina inte som ett problem, tvärtom. Hon menar att det här är viktiga frågor som vi alltid behöver vara på tå för. De ska vara ett raster i allt vi gör för att vi ska få en varaktig effekt.
– Och det är alltid ett bra läge att göra resor framåt, säger hon.