Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

"Förskollärare - det bästa jobbet"

Hon ger mycket av sig själv och får lika mycket tillbaka. Så beskriver förskolläraren Helena Stålberg sitt fantastiska och samtidigt krävande jobb. Tillsammans med kollegorna på förskolan Diamanten i Gimo jobbar hon för att kunna ge barnen kärlek, trygghet och nya kunskaper i en annorlunda vardag - präglad av pandemin.

Barn är livet. Det förstår man att Helena Stålberg tycker då hon själv har fyra barn och dessutom har valt att jobba med barn. Hennes dröm om att bli barnmorska fick stå tillbaka till förmån för barnskötaryrket, som inledde Helenas karriär.
– Jag jobbade som barnskötare i Uppsala några år innan jag utbildade mig till undersköterska för att jobba med att vårda äldre dementa personer, berättar hon.
Helena trivdes men ville vidare i yrkeslivet.
– Jag längtade tillbaka till barnomsorgen och utbildade mig till förskollärare. Och på den vägen är det, säger hon.

Planera och organisera

Familjen spelar en central roll i livet för Helena. Även om barnen inte är små längre, väljer Helena att ägna tid åt familjen. Ledig tid tillbringas gärna tillsammans med barnen, hon följer exempelvis gärna med på träningar och matcher.
– Jag minns med tacksamhet hur mina föräldrar alltid ställde upp och skjutsade och hämtade mig i samband med olika aktiviteter. Det kändes så tryggt och bra. Så vill jag att det ska vara, säger Helena.
Med en stor familj följer ett ständigt behov av att planera och organisera tillvaron. Det är en kunskap som förstås även är en tillgång att ha på jobbet.

Vara steget före

För på jobbet går det undan. Ett gäng förskolebarn låter inte personalen sitta stilla någon längre stund. Det är en intensiv tillvaro och det gäller att alltid vara närvarande och steget före.
– Det är ett tufft jobb som kräver mycket och samtidigt ger mycket tillbaka, säger Helena.
Det finns inget bättre än att jobba med barn och hon har aldrig ångrat sitt yrkesval. Bäst gillar hon att få vara delaktig i barnens utveckling och se glädjen när de förstår och lär sig nya saker.
– Det gör mig lycklig. Vad kan vara viktigare än att få vara med och bidra till det, frågar sig Helena.

Lyckligt lottade

Sedan i våras är arbetssituation ansträngd för pedagogerna i förskolan. Precis som i många andra yrkesgrupper är bemanningssituationen utmanande, då fler än vanligt stannar hemma från jobbet om de har symptom eller för att vårda sjuka barn. Vikarier finns inte alltid att tillgå och det händer att Helena och hennes kollegor får kasta om i planeringen och täcka upp för varandra, så att verksamheten ändå kan fungera.
– Jag vet att vi är lyckligt lottade på förskolan Diamanten som har jämförelsevis hög personaltäthet i förskolan men det hindrar inte att jag ibland känner mig trött av att behöva vara en man kort, tänka om och skjuta upp planerade aktiviteter, säger Helena.

Ställa om verksamheten

När pandemin bröt ut i våras klarade sig barn och personal på förskolan där Helena jobbar bra. Få var sjuka då, men under hösten har flera drabbats av både förkylning och magsjuka.
Hon berättar om hur de skapat nya rutiner för att tvätta händer, leksaker och filtar och om hur vårdnadshavare uppmanas att hämta och lämna sina barn utomhus i möjligaste mån. Gosedjur får stanna hemma, bara de små barnen som sover på dagen får ta med sig ett som får sitta på hyllan i kapprummet när sovstunden är över. Och om hur personalen gör allt de kan för att ställa om verksamheten, exempelvis tillbringa mycket tid utomhus och inte längre servera buffé.
– Det känns att många är trötta och slitna efter en lång tids anspänning, som det ju är att förhålla sig till viruset och smittorisken, säger Helena.

En högre lön

Just nu gläds hon åt beskedet om att förskollärarna i kommunen ska få ett lönelyft. Från april kommer ett lönepåslag om 1700 kronor att betalas ut. Det tycker Helena känns både roligt och välförtjänt.
– I ett nästa steg hoppas jag att även barnskötarnas lön kommer att höjas. De gör ett lika viktigt arbete med barnen och deras insats bör värderas på samma sätt som vår. Vi skulle inte klara oss utan varandra, säger hon.
En högre lön för både barnskötare och förskollärare menar hon skulle bidra till att höja statusen för dessa yrken och att fler skulle vilja jobba här.

Trivs med människor

Bortsett från hur pandemin påverkat situationen just nu älskar hon sitt arbete. Kramar och kärlek från barnen är nytt bränsle, liksom känslan av att göra ett viktigt och meningsfullt jobb.
– Jag får skärpa mig på fikarasterna och hemma, så att jag inte bara pratar om mitt jobb. Men så är det för mig när jag är engagerad i något. Då är det lätt att jag går "all in" i det som jag tycker är kul, säger Helena.
Egen tid tycker hon är överskattat. Det har hon ibland, när hon promenerar och lyssnar på ljudböcker. Men bäst trivs hon med människor omkring sig, både på jobbet och hemma.

Kontakter

Publicerad
3 november 2020
Senast uppdaterad
3 november 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret