Gå till innehållet

En riktig möjliggörare

Peter Jansson som varit framgångsrik långdistanslöpare vet allt om vikten och tillfredsställelsen av att fullfölja satta mål. Nu hjälper han andra att nå sina mål. I egenskap av utvecklingsledare på Östhammars kommun lotsar han det lokala föreningslivet bland våra olika föreningsstöd, exempelvis Föreningslyftet.

 Har din förening en idé ni vill förverkliga? Kanske något som kan öka antalet besökare till kommunen eller hjälpa till att sätta Östhammar på kartan? Så marknadsförs Föreningslyftet – ett lokalt föreningsstöd som möjliggör utveckling och som verkligen gjort avtryck i vår kommun.
De senaste sju åren har Peter Jansson i sitt uppdrag på kultur- och fritidsförvaltningen haft uppdraget att jobba med föreningsdialog och att bereda Föreningslyftets ärenden. Och från det finns många goda resultat att lyfta fram. 
– Ett av de främsta exemplen är Gimo ski center, en uppskattad skidanläggning med konstsnö, säger Peter Jansson.
Några andra exempel är Sanda bygdegårdsförening som rustat bygdegården för vandrare på Vikingaleden samt etablerandet av Strömmingsfestivalen i Hargshamn. 

Stort engagemang

Föreningslyftet i Östhammars kommun har sedan 2013 totalt fått 7,2 miljoner kronor från mervärdesprogrammet*, av vilka 1,2 miljoner kronor fördelas under nuvarande programperiod (2019-2020). Pengarna satsas på ideella föreningar som vill utveckla och stärka attraktiviteten i kommunerna, för boende och besökare.
– Jag har ett stort engagemang för mitt uppdrag. Det är oerhört stimulerande att få vara delaktig när bra idéer förverkligas, säger han.

 

Jobba mer tillsammans
 Östhammars kommun har många föreningsdrivna anläggningar, allt ifrån fotbollsplaner till friluftsbad och elljusspår. Och fler kan det bli. Peter Jansson ser gärna ett utökat samarbete med föreningar då vi i likhet med många andra kommuner står inför en demografisk utmaning med en ökad andel barn, unga och äldre, vilket något förenklat betyder minskade skatteintäkter och ökade kostnader.
– Vi kommer att behöva hjälpas åt och jobba mer tillsammans med föreningsliv och civilsamhälle. Det kräver en del nytänkande och genererar ett värdefullt engagemang, säger han.
För att lyckas menar han att det behövs kunskap och förståelse för vad som är möjligt samt en fortsatt bra dialog mellan olika aktörer. 

Hållbara över tid

 Pengarna som delats ut hittills från Föreningslyftet har gått till olika slags projekt. Gemensamt är att de ska stimulera människors engagemang och vara hållbara över tid.
– Ibland är det svåra avvägningar som beslutsgruppen behöver göra, säger Peter Jansson.
Det är han som har dialogen med föreningarna, tar emot ansökningarna samt bereder de olika ärendena inför beslut. Det fina med Föreningslyftet är att pengarna till de beviljade projekten betalas ut direkt, till skillnad från en del andra sammanhang då föreningar får ligga ute med pengar och får stöd utbetalt i efterhand, när de redovisar vad de gjort. 
– Att beviljas stöd från Föreningslyftet kan även stärka ett projekts trovärdighet och chanser att få stöd från flera håll, exempelvis från Riksidrottsförbundets anläggningsstöd, Leader Upplandsbygd och Arvsfonden, säger han.
 
* Mervärdesprogrammet syftar till att skapa goda förutsättningar att bo, driva verksamhet och etablera sig i Östhammars och Oskarshamns kommuner. Det är ett resultat av det avtal som tecknades mellan kommunerna och Svensk Kärnbränslehantering AB i samband med platsvalet för ett framtida slutförvar för använt kärnbränsle.
 
Är du intresserad att få veta mer om Föreningslyftet? Läs mer på Östhammars kommuns hemsida: https://www.osthammar.se/sv/uppleva-och-gora/foreningar-foreningsliv/foreningslyftet/

Kontakter

Publicerad
27 februari 2020
Senast uppdaterad
27 februari 2020
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa