Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Förändringsresan har bara börjat och resultaten visar sig redan

För ett år sedan brottades arbetsplatsen Edsvägen 16 i Östhammar med vakanser och höga sjuktal. Nu är alla tjänster tillsatta, sjukskrivna medarbetare har kommit eller är på väg tillbaka. Ökad delaktighet och nya spelregler har snabbt gett positiva resultat. — I dag är vi mer trygga tillsammans och eniga om hur arbetet ska göras, säger Marie Smedman Andersson, enhetschef.

Skillnad på arbetsmiljö och trivsel

Hundratals post it-lappar med idéer kring förändrade arbetssätt och förbättrad arbetsmiljö är ett av resultaten från fem workshops som genomförts på Edsvägen 16. Idéerna landade i en handlingsplan och personalens engagemang att bidra i det pågående förändringsarbetet är stort.
— Vi har skapat nya spelregler på arbetsplatsen och öppnat upp för transparens kring åsikter och upplevelser. Det gör skillnad för arbetsmiljö och trivsel, säger Marie Smedman Andersson.

Sjuktalen sjunker

Det är bara fem månader sedan den nya ledningsgruppen, bestående av Marie Smedman Andersson, Birgitta Norberg och Lena Hellman, tillträdde och arbetet med workshopparna inleddes. Förändringsresan har egentligen bara börjat, men resultatet har inte låtit vänta på sig. Sex nya undersköterskor har anställts på tidigare vakanta tjänster och flera tidigare långtidssjukskrivna medarbetare har kommit tillbaka till arbetet. Sjuktalen har sjunkit från 20 procent till 14,9 procent, i januari i år.
— Nu har vi lyckats skapa ett fungerande schema och en planering med framförhållning, vilket länge efterfrågats av personalen, säger Marie Smedman Andersson.

Ett starkt team

Årets prognos visar en halvering av det ekonomiska underskott, som belastat Edsvägen 16. Budgetprognosen för 2019 var i september -3,4 miljoner kronor men resultatet blev -1,3 miljoner kronor. Det går åt rätt håll, säger Johan Steinbrecher, verksamhetsområdeschef.

Men förändringsarbetet har inte bara haft betydelse för plånboken. Det har även inneburit förändringar i arbetsklimatet beträffande trivselfrågor, attityd och bemötande.
— Med hjälp av en enighet kring hur arbetet ska utföras och en vilja att bidra i förändringsarbetet bygger vi nu ett starkt team på Edsvägen, säger Marie Smedman Andersson.

Att bli lyssnad på, få komma till tals och få känna sig delaktig i förändringsarbetet har gjort skillnad för många. I utvärderingen beskriver personalen tacksamhet över att bli lyssnade på och över att ha fått tillfälle för egen eftertanke och reflektion.
— Arbetet har skapat en ny gemenskap där vi är överens om målet och drar åt samma håll, säger Birgitta Norberg.

Lugnare arbetstempo 

Att jobba med full bemanning innebär en mer välplanerad tillvaro, ökad trygghet och ett lugnare arbetstempo för personalen. Förändrade gruppledarfunktioner, som gör fler delaktiga i bemanningsarbetet, bidrar till det nya läget liksom den nya schemaläggningen som gäller sedan mitten av februari. Nu är det tre medarbetare som jobbar förmiddagsskiftet på vardagar, tidigare var de två. En annan förändring som haft betydelse i sammanhanget är att det längsta arbetspasset nu är 8 timmar, inte 13 som tidigare.

Hon reflekterar tillsammans med kollegorna i den nya ledningsgruppen över att mycket har hänt, på kort tid. Ibland är det nära mellan skratt och gråt när de pratar om förändringsarbetet och människorna det berör. Att de alla tre har hjärtat med sig i sitt nya uppdrag är tydligt.
— Jag är så tacksam över all hjälp och allas goda vilja i den här processen, vars uppföljning egentligen var planerad till senare i höst. Men jag ser redan tydliga resultat och det känns riktigt häftigt, säger Marie Smedman Andersson.

Publicerad
12 mars 2020
Senast uppdaterad
12 mars 2020