Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

”Det ska vara roligt att röra på sig”

Peter Bender är vår hälsoutvecklare. Han hittar sin drivkraft i att inspirera människor att röra lite mer på sig och att äta rätt. Enligt honom gör även små beteendeförändringar stor skillnad i det långa loppet, vad det gäller att må bra.

Peter Bender har haft många olika jobb, till exempel som musiker och lärare. Han är orädd för förändringar och har ofta kommit till en punkt då han känner att han vill lära sig och göra något nytt. Men nu har han hittat ett uppdrag som passar honom väl. I rollen som hälsoutvecklare gör han en insats för en förbättrad folkhälsa. 

Rörelseglädje hela livet

Det är ett viktigt, roligt och tacksamt uppdrag att inspirera människor att äta rätt och att röra på sig lite mer. Peter har alltid varit intresserad av hälsofrågor, i synnerhet de som handlar om vår kost.
– Och det är viktigt med rörelseglädje hela livet. Oavsett ålder mår vi bra av att vara fysiskt aktiva, säger Peter.
 

Träning stärker hjärnan

Omsorg om de så kallade ”70-plussarna” har varit i hans fokus den senaste tiden. Det är en målgrupp som lätt blir isolerade och inaktiva med anledning av Folkhälsomyndighetens råd om att hålla sig hemma för att undvika risk för virussmitta.
Peter är med i en arbetsgrupp som jobbar för att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre.
– Friskvård och ensamhet hänger ihop. Är man ensam är det inte alltid lätt att ta hand om sig själv på rätt sätt, säger han.
Dessförinnan har han varit med och kört ”Hälsotåget” på alla orter i kommunen, för att prata med människor om hur motion och träning stärker hjärnan och för att visa enkla övningar som man kan göra i hemmet för att förebygga skador.
 

Låna utrustning gratis

En annan viktig målgrupp för det hälsoutvecklande arbetet är barn och ungdomar, som också behöver röra på sig. De ska ges chans att prova på olika aktiviteter för att kunna hitta sin idrott. I det sammanhanget planeras en helt ny verksamhet till källaren i kulturhuset Storbrunn.
  – Nästa höst öppnar vi Fritidsbanken. Den är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar, berättar Peter.
Här ska alla som vill gratis kunna få låna utrustning för att ha en aktiv fritid. Det kan exempelvis vara skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer.
  – Att kunna låna utrustning är både bra för miljön och för plånboken, säger Peter.
 

Ha roligt tillsammans

Peter och hans kollegor jobbar tillsammans med Upplands idrottsförbund även för att få en trygg idrottsmiljö som är fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Alla ska kunna känna sig trygga och få vara med.
  – Gemenskap och att ha roligt tillsammans är viktigare än prestation. Det tror jag är ett viktigt budskap, i synnerhet till dem som inte idrottar i dag, säger Peter.
 

Tillfälle för spontanidrott

Det ska vara tryggt men också roligt att röra på sig. Enligt Peter handlar det om att varje individ måste hitta sitt eget sätt som passar dem. Själv tar han gärna med sig sin femåriga dotter till Friidrottskul i Östhammar.
  – Där finns många aktiviteter att välja på och det är ett tillfälle för spontanidrott, säger han.
Han berättar även om nya mindre prestationsinriktade aktiviteter som arrangeras, exempelvis att spela fotbollsmatcher utan att räkna målen som görs, vilket kan bidra till att fler vågar och vill vara med och spela.
 

Promenader räcker långt

I sitt uppdrag som hälsoutvecklare projektleder han en inventering av friluftsområden i kommunen. Arbetet ska leda fram till en friluftspolitisk plan som ska göra det lätt för människor att hitta tillgängliga platser i naturen.
För den som inte vill börja idrotta kan det vara bra att veta att det räcker långt att ta promenader. Enligt en rapport från Naturvårdsverket är fem minuters skogspromenad tillräckligt för att sänka människans puls och blodtryck. 
  – Att komma ut och få frisk luft är både enkelt och gratis. Vi som bor här har dessutom förmånen att ha naturen alldeles inpå knuten, säger Peter.
Det bästa med att vara hälsoutvecklare är att få möta människor och lyssna in vad de vill ha och vad de behöver för att kunna må bättre. Att kunna möta upp och förstås, att kunna se resultatet av det arbete som görs.
 

Kontakter

Publicerad
3 juni 2020
Senast uppdaterad
3 juni 2020
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa