Gå till innehållet

Dags att söka bygglov inför sommarens projekt

Tio veckor. Längre än så tar det inte att få ett besked om bygglov i Östhammars kommun.
– Ofta är vi snabbare än så, säger Merike Dahlberg, bygglovschef.
Ibland kan frågor uppstå, därför är det bra att komma in med sin ansökan i god tid. Nu är det dags för dig som vill starta ett byggprojekt i sommar att lämna in din ansökan.

600 bygglovsärenden, cirka 400 bygglov och 200 anmälningar,hanteras varje år av Östhammars kommun. Under våren är antalet ansökningar flest, kanske som ett resultat av många vill använda sommarsemestern till sina byggprojekt. Beredskapen är god hos Merike Dahlberg och hennes sju medarbetare på bygglovsenheten, där kartingenjörer, byggnadsinspektörer och tillsynssamordnare arbetar. Till sin hjälp har de även hjälp av sakkunniga medarbetare i kommunens kundtjänst Östhammar direkt. 

Uppskattar tillgängligheten

– Den första kontakten kring ett bygglovsärende tas oftast med kundtjänsten, som kan svara på de flesta praktiska frågor om vad som är möjligt och hur man går till väga, berättar Merike.

De kan också hjälpa till att boka in ett möte med någon av medarbetarna på bygglovsenheten. Den möjligheten har Hans Lindh och Henrik Blombergsson nappat på. De äger en fastighet i Skinnäsviken utanför Öregrund och vill höra sig för om möjligheten att bygga ett nytt hus på platsen.
Merike Dahlberg och Christoffer Svedner, byggnadsinspektör, möter upp i entrén till kommunhuset för en halvtimmes möte. De tittar på kartor och resonerar kring vad som är möjligt utifrån områdets detaljplan.
– Vi har genomfört byggprojekt på fastigheten tidigare och alltid haft ett gott samarbete med Östhammars kommun, säger Hans Lindh.
Han uppskattar tillgängligheten och att snabbt kunna få svar på frågor för att hamna rätt med en eventuell bygglovsansökan.

Tio veckor som mest

Att vara tillgänglig och kunna svara på frågor som uppstår tycker Merike Dahlberg är viktigt. En vanlig missuppfattning är att kommunen tar lång tid på sig att hantera bygglovsärenden, men enligt Merike är det inte så. Bygglovsenheten ger besked inom lagstadgade tio veckor, men kan oftast svara snabbare än såfrån det att en komplett ansökan lämnats in. Om ett ärende tar längre tid kan det bero på att underlaget inte är komplett eller att ett ärende växer, exempelvis utifrån platsens förutsättningar.
– En vanlig missuppfattning är att den angivna tidsaspekten tio veckor gäller från och med den första kontakten som man har med kommunen och så är inte fallet. Den gäller från och med att vi skickat ut ett så kallat mottagningsbevis, säger hon.

Aldrig statiskt

Att vara bygglovschef är ett spännande och varierat uppdrag.
– Det finns många olika svar på samma fråga beroende på vad det är för slags ärende och vilken miljö som är aktuell i sammanhanget. Uppdraget är aldrig statiskt, säger hon.
Ibland kan det vara utmanande då Östhammars kommun har många känsliga miljöer och många byggnader med höga kulturvärden. Olika detaljplaner kan också betyda olika tillämpningar av regler och möjligheter.
– Att ha en bra dialog med fastighetsägare som söker bygglov är a och o och det bästa med mitt jobb är när jag kan vara med och hitta lösningar som möjliggör människors drömmar, säger Merike.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med bygglov? Läs mer här: https://www.osthammar.se/sv/boende-och-trafik/bygga-nytt-andra-eller-riva/bygglov/

Kontakter

Publicerad
2 mars 2020
Senast uppdaterad
2 mars 2020
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret