Gå till innehållet

Bästa sommarjobbet i år igen!

Mohammad Nabi Alizada är student och jobbar extra inom hemtjänsten. Att göra skillnad för en medmänniska är det mest meningsfulla han kan tänka sig, när det gäller att välja sommarjobb.

Ansiktet skiner upp på Marjatta Leppänen när Mohammad Nabi Alizada kommer på besök. De småpratar förtroligt om dagen och om det som Marjatta behöver hjälp med vid detta besök.
– Det är ett tacksamt uppdrag att jobba inom hemtjänsten och få göra skillnad för en annan människa, säger Mohammad.
Han kan inte tänka sig ett bättre sommarjobb och har framgångsrikt marknadsfört det till sina vänner.
– Flera av dem jobbar nu extra inom hemtjänsten och trivs med det, berättar han.

Efterlängtat besök

Mohammad kom till Sverige från Afghanistan, via Iran, för snart fem år sedan. Nu bor han i Östhammar där han tränar på gymmet och går på kyrkans språkcafé när han inte är i skolan förstås. Han läser på barn- och fritidsprogrammet för att i framtiden få arbeta med det han tycker bäst om – människor. 
– Jag vill gärna jobba med barn och ungdomar i framtiden och kunna bidra till att de får en bra sysselsättning och framtid, säger Mohammad.
Han tycker om att hjälpa människor. Att vara dagens kanske enda och efterlängtade besök bidrar till att göra uppdraget inom hemtjänsten meningsfullt.
– En del har väntat på besöket hela dagen och blir så glada när jag dyker upp. Det får mig att må bra, säger Mohammad.

Fick gå dubbelt

Att jobba i hemtjänsten i Öregrund, som Mohammad gör, innebär besök i hemmet hos dem som har hemtjänst. En del behöver hjälp med matlagning, städning, eller praktiska saker som att utföra ärenden eller ha sällskap på promenaden.
– Det kan också handla om att exempelvis lägga om bandage eller sätta på stödstrumpor, säger Mohammad.
Han hade inte just någon erfarenhet av omvårdnad när han sökte jobbet inom hemtjänsten, men fick en bra introduktion och fick gå dubbelt med kollegorna som visade hur de olika sysslorna skulle utföras.
– Alla jobb är ju svåra från början, innan man lärt sig dem, säger Mohammad.

Tid för en pratstund

Han beskriver ett fantastiskt team som jobbar inom hemtjänsten i Öregrund - ett glatt gäng som har roligt tillsammans och ställer upp för varandra. Till exempel hjälps de alltid åt med det som är kvar att göra, innan teamet tar kväll och går hem. 
– Den fina kamratskapen betyder också mycket för trivseln på jobbet, konstaterar Mohammad.
Bra egenskaper i det här uppdraget är att kunna bry sig om, lyssna och ha förståelse för andra människor.
– Det är viktigt att kunna mötas på ett respektfullt sätt. Jag tar mig exempelvis alltid tid för en pratstund när jag kommer. Det tycker de flesta är det allra mest värdefulla med mitt besök, säger Mohammad.

 

Är du intresserad att sommarjobba inom vård och omsorg? Läs mer och sök via länken nedan.

Publicerad
6 mars 2020
Senast uppdaterad
6 mars 2020