Gå till innehållet

Larmprov måndag 4 mars

Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas signalen VMA (Viktigt meddelande till Allmänheten) via det nationella utomhusvarningssystemet. Samma dag testas också utomhusvarningen och inomhusvarningen i den inre beredskapszonen kring Forsmarks kärnkraftverk enligt rutin.

Det är viktigt att ha en god beredskap samt ett robust och säkert fungerande system. Därför testas de olika varningssystemen regelbundet.

På måndag kommer följande prover att genomföras, klockan:

  • 15.00: Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.
  • 15.00: Utomhusvarning vid Forsmarks kärnkraftverk.
  • 19.00: Inomhusvarning i den inre beredskapszonen kring Forsmarks kärnkraftverk.

Du ska inte vidta några åtgärder vid provlarmen.

 

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Signalen VMA (Viktigt meddelande till Allmänheten) används för att varna och informera allmänheten vid olyckor och då det är risk för olyckor, men det kan även användas i krigstid. Signalen ljuder med start klockan 15.00 under två minuter. Den består av sju sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad mellan. Utöver ljudsignalen informerar även Sveriges Radio om testet vid samma tidpunkt. Testet sker samtidigt över hela landet. 

 

Inomhusvarning i den inre beredskapszonen kring Forsmarks kärnkraftverk

Vid en extraordinär händelse larmar varningsmottagaren (RDS-mottagare) och slår automatiskt igång Sveriges Radio P4 Uppland. Provet genomförs enligt rutin den första helgfria måndagen i den sista månaden, varje kvartal. Alltså månaderna, mars, juni, september och december.

 

Ny teknik som kan påverka testet för inomhusvarning

Ny teknik har installerats för att säkerhetsställa en robust och säker inomhusvarning i den inre beredskapszonen kring Forsmarks kärnkraftverk. Det kan komma att påverka provet på måndag. Det är första gången som tekniken testas i skarp miljö, tidigare tester har fungerat utmärkt i laboratoriemiljö. Om varningsmottagarna (RDS-mottagare) inte skulle starta upp automatiskt den 4 mars klockan 19.00 går Sveriges Radio ut med information om detta efteråt.

 

Om du inte hört någon provlarmning av varningsmottagare (RDS-mottagare)

Du som bor i den inre beredskapszonen och inte har hört någon provlarmning får gärna kontakta Gernas Molla, handläggare inom krisberedskap, på länsstyrelsen. Han nås på:  010-223 33 06.

Publicerad
1 mars 2019
Senast uppdaterad
1 mars 2019