Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Internationella suicidpreventiva dagen – låt oss störa döden

I dag, den 10 september, är det den internationella suicidpreventiva dagen. En dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att lyfta det så viktiga arbetet med att förhindra självmord.

Årligen tar i genomsnitt 50 personer i Uppsala län sitt liv enligt Socialstyrelsens uppgifter. Från 1980-talet och framåt så sjönk suicidsiffror årligen, men de senaste 20 åren har ingen förbättring skett. I gruppen barn och unga 15–24 år har även en årlig ökning setts sedan mitten på 1990-talet.

Liv och hälsa ung-enkäten från 2019 visar att cirka 20 procent av alla pojkar och cirka 35 procent av alla flickor i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de någon gång allvarligt övervägt att ta sitt liv. Cirka 7 procent av alla pojkar och cirka 13 procent av alla flickor i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de har genomfört ett suicidförsök. 

Så samverkar vi inom Uppsala län

Suicid och suicidförsök kostar Uppsala län, mycket lågt räknat, cirka 65 miljoner kronor årligen. För de drabbade familjerna kan tragedin inte räknas i pengar. Ett suicidpreventivt arbete behöver, i någon form, bedrivas av de flesta av samhällets aktörer. Det här förutsätter samarbete och samverkan. Förra året anordnade Region Uppsala, tillsammans med Uppsala kommun, en suicidpreventiv konferens i Uppsala. I år jobbar länets samtliga kommuner tillsammans med Region Uppsala på uppdrag av Hälsa, stöd, vård och omsorg (HSVO) med att ta fram stöd och vägledning kring hur ett suicidpreventivt arbete inom länets kommuner kan se ut.

Stör Döden-kampanjen

För att lyfta den internationella suicidpreventiva dagen vill vi uppmärksamma alla på hemsidan Stör döden, http://www.stordoden.se/. Där finns konkreta tips på hur du kan störa döden. Vad kan du säga? Vad kan du göra? Vad ska du vara uppmärksam på? Genom att göra något så enkelt som att fråga den som mår dåligt och lyssna på svaret kan liv räddas och förändras. 9 av 10 som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: ”Hur kunde jag tänka så?”. Så låt oss med samlade krafter störa döden.

1177.se finns ytterligare information kring självmord och självmordstankar.

Publicerad
10 september 2019
Senast uppdaterad
10 september 2019