Gå till innehållet

Evakueringsövning på Gräsö/Öregrund den 24 oktober

Det finns tre kärnkraftslän i Sverige: Uppsala, Kalmar och Hallands län. Vartannat år genomförs en kärnkraftsövning i något av de tre länen och vart sjätte år är det därför Uppsalas tur att öva. Nu har övningen kommit till Gräsö/Öregrund.

Havsörn 2019 är en viktig del i länsstyrelsens arbete med att utveckla och upprätthålla statliga räddningstjänstens förmåga att hantera konsekvenserna av en kärnteknisk olycka vid Forsmarks kärnkraftverk.

Det här händer på Gräsö och Öregrund torsdag 24 oktober

Den 23-24 oktober genomförs en  simuleringsövning under 36 timmar. I samband med övningen  kommer en evakuering att genomföras  på Gräsö/Öregrund  torsdagen den 24 oktober mellan klockan 07 till cirka klockan 14. För att göra en så realistisk övning som möjligt deltar omkring 100 frivilliga personer.
 
Övningen kommer att pågå parallellt med det vanliga livet i Gräsö/ Öregrund och boende och besökare kommer att träffa på aktörer som försvarsmakten, polisen, kustbevakningen och flera andra samhällsaktörer.

Allmänheten är välkomna att delta vid efterföljande möte

Övningen avslutas torsdagen den 24 oktober ca kl. 14 i Sven Perssonhallen, Bryggaregatan 4 i Öregrund.

Allmänheten är välkomna att besöka hallen från klockan 11.30 och ta del av olika aktiviteter som bland annat beskriver länets kärnenerigberedskap. Här träffar du frivilliga, Östhammars kommuns POSOM-grupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) och  Försvarsmaktens Psyopsförband. Psyopsförbandets uppgift är att arbeta och kommunicera i informationsmiljön. 

Vid frågor kontakta Gudrun Orava,Länsstyrelsen Uppsala län, 010-223 34 80.
 
Välkomna!
Publicerad
22 oktober 2019
Senast uppdaterad
22 oktober 2019
Ämne
Övning Havsörn 2019