Gå till innehållet

De slår vakt om det finska språket

Tolv procent av invånarna i Östhammars kommun är finsktalande. Det skapar förväntningar på att information vi lämnar också ska kunna ges på finska. Hans Raab är vår finsktalande koordinator. Han föreläser och uppvaktar både politiker och tjänstemän för att få fler att förstå att finska är en självklar del av den svenska kulturen.

Det märks att Hans Raab varit lärare. Han brinner för att förmedla kunskap och att återuppliva det finska språket som han menar håller på att försvinna. Han är född i Helsingfors och har svenska som modersmål. Men i hjärtat är han finländare och det är minst sagt en tillgång i uppdraget som finsktalande koordinator.
— Finland och Sverige har varit ett och samma land i flera hundra år. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, finländare i Sverige, säger Hans.
Han ser inte finländare som invandrare i Sverige utan som en del av den svenska kulturen.
— Jag pratar ständigt om detta men jag vet inte om folk bryr sig. Långt ifrån alla förstår exempelvis vikten av att behålla sitt modersmål, säger han.

Undervisar i språk

Att föreläsa och jobba för att se till att det finns finsktalande personal inom hemtjänst, omvårdnadsboenden med flera ställen inom kommunal verksamhet ingår i hans uppdrag. Därtill undervisar han i finska och arrangerar olika aktiviteter, i syfte att väcka ett större intresse för relationen mellan de båda länderna och slå vakt om det finska språket. I dag, fredag den 6 december, då Finlands självständighetsdag firas arrangeras exempelvis en musikalisk berättelse om Finlands historia med Kiiriminnakören på kulturhuset Storbrunn i Östhammar.
Tack vare Hans stora engagemang kring att stötta det sverigefinska kulturarbetet utsågs Östhammars kommun till 2018 års sverigefinska minoritetskommun, en utmärkelse som delas ut av Sverigefinländarnas delegation.

Svarar på finska

Hans Raab är ansiktet vi möter i dessa frågor men han är inte ensam om att slå vakt om det finska språket. I Östhammar direkt, kommunens kundtjänst, finns Heli Meuller och Anu Lintula, som båda talar finska. Det är till dem samtal kopplas, om någon av våra finsktalande invånare hellre vill få svar på sina frågor eller vägledning i något ärende på finska. Även om många finsktalande invånare är både två- och flerspråkiga, finns ett antal som inte känner sig hemma i det svenska språket och som blir otroligt tacksamma över att få ta sitt ärende på finska.
— Det känns riktigt bra att kunna tillmötesgå ett sådant behov och det är ett utmärkt tillfälle för mig att få använda mitt andraspråk, säger Heli.
Hon är född i Sverige och har växt upp med finsktalande föräldrar. I vuxen ålder bestämde hon sig för att lära sig språket bättre, påhejad av kollegan Hans.
— Det har jag haft nytta och glädje av både på jobbet och privat, säger hon.

Svårt med fackuttryck

Anu flyttade tidigt till Sverige och har gått i finsk klass till och med årskurs fyra. För henne har det finska språket alltid varit en naturlig del, även om hon som vuxen talar svenska i sin familj. Det är för övrigt hennes röst som hörs i kundtjänstens tonvalstelefon, för den som kontaktar Östhammars kommun och väljer att få sitt ärende hanterat på finska.
— Vi får många olika slags frågor från finsktalande kommuninvånare, företagare och ibland turister, säger hon.
Ibland kan det vara svårt att hitta rätt ord, om det exempelvis gäller fackuttryck.

Att förstå och kunna göra sig förstådda

Hans Raab menar att det här är en service som verkligen behövs men är tillägnad ett fåtal människor. Han träffar regelbundet kommunens finsktalande invånare i olika sammanhang och en del av de äldre pratar inte så bra svenska.
— Det gör att de lätt hamnar utanför då de har ett stort behov av att få information på finska. De är en liten men angelägen målgrupp, säger han.
Heli och Anu nickar instämmande. De får mycket uppskattning för den service de ger, när de kan hantera kundtjänstärenden på finska.
En gång om året gör Hans en översyn av antalet finsktalande medarbetare på våra olika arbetsplatser i kommunen. Och han påtalar ofta hur viktigt det är att vi har finsktalande personal i våra verksamheter, i samband med rekrytering av ny personal.
— Alla ska ha rätt till samhällsinformation och att kunna göra sig förstådda. Det är en mänsklig rättighet som jag tänker fortsätta att kämpa för, säger Hans Raab.

 

Fakta:

Östhammars kommun är ett finskt förvaltningsområde sedan 2010. Det innebär att vi har ett särskilt ansvar för att värna om det finska språkets ställning. Samt att den som är del av den nationella minoritetsgruppen sverigefinnar har rätt att använda finska i sina kontakter med Östhammars kommun. Läs mer om Östhammars kommun som finskt förvaltningsområde på www.osthammar.se

Kontakter

Publicerad
6 december 2019
Senast uppdaterad
6 december 2019
Ansvarig organisation
Förvaltningsområde för finska språket