Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Digitalisering av signering av läkemedel och rehabiliteringsinsatser

Nu införs digital signering av läkemedel och rehabiliteringsinsatser inom vård och omsorg!

Under våren 2019 genomfördes ett framgångsrikt pilotprojekt inom socialförvaltningen verksamhetsområde Öregrund. Det medförde att digital signering av läkemedel och rehabiliteringsinsatser sedan dess nu genomförs helt digitalt via telefoner av all personal inom såväl hemtjänst som vid det särskilda boendet Tallparksgården.

Nu följer övriga delar av Östhammars kommun efter!

All signering som nu sker via listor på papper kommer framöver att ske digitalt.

Digital signering, varför det?

Systemet säkerställer en god och säker vård och omsorg samtidigt som personalen utsätts för mindre stress.

Genom det mobila systemet vi börjar arbeta med nu får vi automatiska påminnelser om när insatser ska ges. Att signera digitalt är säkrare och har medfört att andelen insatser som ges inom föreskriven tid förbättrats avsevärt sedan arbetet digitaliserats.

Att kvalitetssäkra en så viktig uppgift som signering av läkemedel har stor betydelse för att säkerställa patientsäkerheten.

Förändringen av arbetssätt har också tidsmässigt en stor betydelse. Enbart i verksamhetsområde Öregrund så genomfördes närmare 10700 signeringar förra månaden fördelat på 6000 inom hemtjänsten och 4700 inom det särskilda boendet, säger projektledare Lennart Jonasson.

Behovet av säker läkemedelshantering ökar med fler äldre. Det finns ingen anledning att det ska vara omodernt att arbeta inom vård och omsorg. MCSS är ett bra system som förbättrats kontinuerligt. Sjuksköterskor som idag arbetar med MCSS har stor nytta av dess delegeringsverktyg . Ett enkelt system är nyckeln och MCSS har ett lättförståeligt användargränssnitt som förenklar för medarbetare och spar tid, resurser och innebär att läkemedel ges på rätt tid till patienten säger Anette Frode MAS , projektgruppen.

Ansvariga för förberedelserna är införandeprojektet vid socialförförvaltningen.
MCSS - Medical Care Support System är ett system utvecklat av APPVA AB. Systemet är Sveriges första CE –märkta system för mobil och och digital signering av HSL och SoL-insatser samt boendekalender.

 

Publicerad
5 november 2019
Senast uppdaterad
5 november 2019
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret