Alla läser!
Östhammars kommun har tillsammans med läsforskare från Uppsala universitet utformat ett läsprojekt för ungdomar. Läs mer om projektet här!
Under våren 2019 kommer 300 elever i högstadiet och gymnasium i kommunen att läsa en och samma bok, Lois Lowrys dystopi Den utvalde. Boken är läst av ungdomar och vuxna världen över och har bl.a. ingått som en av tio titlar i stort svenskt läsprojekt under 2017 där den lästes av närmare 2000 elever i samma åldersspann. Frågor om demokrati, frihet, moral, trygghet och det individuella ansvaret väcks hos de allra flesta som tar sig an boken och bearbetar dess innehåll. Den utvalde är inte svårläst, men den behandlar stora och ibland svåra frågor. Med stöd i litteraturdidaktisk forskning och praktisk erfarenhet har boken alltså valts ut till Östhammarprojektet.
Tanken med satsningen är att lyfta läsningen i kommunen och att få igång tankar och samtal i och utanför klassrummen. Men det finns också ett stort intresse från universitetet att få följa processerna. Två forskare från litteraturvetenskapliga institutionen kommer att finnas med genom hela projektet. De kommer också att prata med de inblandade lärarna om forskningens syn på unga läsare, om möjligheter att jobba med helklassläsning och om resultaten av sin undersökning av projektet. 900 läsare från samma kommun ger unika möjligheter att ta reda på mer om hur och varför ungdomar läser.
Med denna stora satsning på litteraturläsning bland kommunens ungdomar hoppas vi kunna få en slags läsecirkeleffekt där boken diskuteras på ett öppet sätt och den personliga läsupplevelsen får möta andras upplevelser av samma text. Vi hoppas också att projektet ska kunna fortsätta i många år framåt med nya böcker varje vår.