Tillsammans formar vi vår kommun- Budget 2020
Kommunstyrelsens ordförande, Jakob Spangenberg, summerar kommunens ekonomiska förutsättningarna och hur skattepengarna kommer att fördelas de närmsta åren.
Bästa läsare, det händer mycket i offentlig ekonomi just nu! I hela kommunsektorn finns ett kraftigt ökande kostnadstryck som har flera orsaker.
Snabb befolkningsändring
En allmän tillväxt av befolkningen fördelas på delvis nytt sätt; fler i yngre och äldre åldersklasser. Andelen 0-20 åringar och andelen över 75 år ökar snabbare än övrig befolkning. Antalet arbetade timmar lägger grunden för skatteunderlaget i alla kommuner och ovanstående demografibeskrivning visar att skatteunderlaget ska räcka till fler vilket ökar kostnaderna.
Utbyggnad av offentlig sektor
Under perioden 1960–1980 skedde en massiv utbyggnad av offentlig sektor i Sverige. Detta gjordes mot bakgrund av en kraftig urbanisering och ett antal stora förändringar, vilka krävde personalökningar och stora investeringar. Huvuddelen av den nuvarande kommunala infrastrukturen byggdes under denna tidsperiod så som skolor, förskolor, idrottsanläggningar, simhallar, vård och omsorgsboenden. Dessa har nu mellan 50-60 år på nacken och står nu inför mycket angelägna men också kostsamma reinvesteringar. Tillkommer gör också de utbyggnadsbehov som finns för de ovan beskrivna ökningar av åldersgrupperna, samt övrig kommunal infrastruktur som vägar och vatten- och avloppssystem. Vi har sex tätorter i vår kommun, där 2/3 av befolkningen bor. Resterande befolkning bor i omgivande landsbygd.
Nyrekrytering
Kompetensförsörjningen för offentlig (även privat) sektor har stora problem. Det råder brist på nya medarbetare med relevant utbildning och kunskap för framtiden, vilket är kostnadsdrivande. Ovan beskrivna förutsättningar för kommunsektorn, gäller i högsta grad även för Östhammars kommun.
Investera för framtiden
Att genomföra och prioritera ett antal re- och nyinvesteringar kräver mod från oss förtroendevalda. Vi måste ta svåra beslut om nedläggningar, omändringar och nya investeringslokaliseringar i vår kommun. Vår nuvarande skattebas måste växa. Det innebär att vi måste bli fler invånare, vilket i sin tur också kräver investeringar som förväntas ”bli lönsamma” för den totala ekonomin. Vår genomsnittliga årliga investeringstakt måste komma ner till cirka 95 mkr, för att kunna vara självfinansierad. Låneskulden ska hållas på en rimlig nivå, för att inte begränsa kommande generationers investeringsmöjligheter. Budget för år 2020 med tillhörande flerårsplan, tar på ett klokt sätt höjd för det som ovan beskrivits.
Glädjeämnen i vår kommun:
Mycket låg arbetslöshet för såväl vuxna som ungdomar
God lönsamhet i kommunens företag
Stort intresse för att flytta till vår kommun, trots bristen av bostäder
Engagerade och kunniga medarbetare i den kommunala verksamheten
Ett bra politiskt samtalsklimat, med ett stort mått av enighet
Ett bra regionala samarbetet med Region Uppsala och länets övriga kommuner