Gå till innehållet

30 oktober börjar Havsörns mät och indikeringsövning

Länsstyrelsen i Uppsala påbörjar nu två heldagar med övning i fält på landsbygden i Östhammars och Tierps kommuner. Genom mätning kartläggs vilka områden som i krisövningen Havsörn drabbats av nedfall av radioaktiva ämnen.

Övningen utgår från Gimo Herrgård och här övas förmågan att genom indikering och mätning kartlägga vilka områden som drabbats av nedfall av radioaktiva ämnen och hur höga nivåerna av joniserande strålning är i dessa områden.

På så sätt går det att bedöma hur hög dos av joniserande strålning man skulle få per år om man vistades regelbundet i ett drabbat område. Utifrån dessa fakta kan man vidta olika skyddsåtgärder och rekommendationer. Förutom svenska aktörer som Uppsala Brandförsvar, Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Livsmedelsverket och Försvarsmakten (CBRNE) deltar även alla nordiska länder förutom Island. Det är första gången som de nordiska länderna övar tillsammans.

- Här övas förmågan till indikering och mätning och att ta emot och samverka med internationella aktörer i fält vid strålningsmätning. FN:s atomenergiorgan kommer att delta med expertteam, säger Jan Stangebye, på länsstyrelsen i Uppsala, där han arbetar som övningsledare för övning Havsörn.

Onsdag den 30 oktober till torsdag den 31 oktober pågår övningen i fält på landsbygden i Östhammars och Tierps kommuner.

Kontakt

Gudrun Orava
Kommunikatör, krisberedskap

Telefon 010-223 34 80

Publicerad
29 oktober 2019
Senast uppdaterad
29 oktober 2019
Ämne
Övning Havsörn 2019