Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Vill du veta mer om torkan och eventuella bränder?

Ring 113 13 om du vill veta mer om eventuella skogsbränder. Det finns även flera bra webbplatser för dig som vill veta mer om torkan.

Den extrema värmen och torkan fortsätter i hela Sverige. Det leder givetvis till frågor och en del oro. Flera myndigheter har bra information på sina webbplatser.

Kom ihåg att alltid följa myndigheternas instruktioner. Sök gärna efter information eller kontakta myndigheterna om du är osäker.

Skogsbränder: Ring 113 13

SOS Alarm uppmanar allmänheten att bara ringa 112 vid observationer av öppen eld, inte vid observationer av rök och dimma.

Använd 113 13 för att få information och för att lämna tips om brandläget, inte larmnummer 112.

Webbplatser med bra information

App som håller koll på brandrisken

App från Krisinformation

Tidigare nyheter

Vad gör du om du ser en brand?

  1. Du varnar andra som kan vara i fara.
  2. Du flyttar dig till en säker plats.
  3. Du ringer och larmar 112.
  4. Du släcker branden om du kan.

Är du osäker på risken vid eldning?

Då kontaktar du Uppsala brandförsvar. De kan ge dig råd om eldning och berätta vilka regler som gäller.

Förbjudet att elda och grilla

Den 10 juli beslutade länsstyrelsen om eldningsförbud i hela Uppsala län, även på särskilt iordningsställda grillplatser. Du får dock grilla på din egen tomt, men tänk på att brandrisken är hög i skog och mark.

Brandrisken ökar för varje dag som värmen är extrem. Skogsbränder startar och sprids väldigt lätt, och inte bara på grund av grillning eller eldning. Även cigarettfimpar eller små gnistor från till exempel en röjsåg kan orsaka bränder.

Bedömningen av eldningsförbud gör länsstyrelsen utifrån SMHI:s prognosunderlag, och i samråd med räddningstjänsterna i Uppsala län.

 
Publicerad
18 juli 2018
Senast uppdaterad
18 juli 2018