Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Vattenbrist hotar – Nu måste alla hjälpa till att spara vatten

Det varma och torra vädret fortsätter och nu ökar förbrukningen av dricksvatten i Östhammar, Gävle, Ockelbo och Älvkarleby. Samtidigt sjunker grundvattennivåerna stadigt. Om inte vattenförbrukningen minskar finns risk för vattenbrist.

Värmen och torkan fortsätter att ställa till problem med vattenleveransen. Vi använder mer vatten än vanligt och vattenförbrukningen har ökat alltför mycket i framför allt Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammars kommuner.I hela Östhammar kommun är vattentillgången redan begränsad och den ökade förbrukningen gör att problemen där blir ännu större.

Våra vattenverk jobbar för fullt och flera av dem ligger på maxkapaciteten. Kapaciteten är begränsad för rening och produktion av dricksvatten.

Nu under sommaren sjunker också grundvattennivåerna, speciellt i våra små grundvattenmagasin, och de kommer inte att fyllas på förrän i höst och vinter.

Nu måste alla hjälpa till att spara vatten!

Vi vädjar till alla med kommunalt vatten i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar att använda dricksvattnet smart så länge värmeböljan håller i sig.

Om vattenförbrukningen inte sjunker riskerar vi att vissa områden kan få dåligt tryck och bli helt utan vatten i sina ledningar. Om det blir trycklöst/tomt i vattenledningarna kan bakterier komma in och då behöver vattnet kokas innan man dricker det.

Vi behöver vatten för att klara värmen. Drick gärna mycket vatten men använd vattnet smart till andra ändamål!

Så här kan du göra för att spara vatten:

  • Vattna inte gräsmattor och planteringar med dricksvatten
  • Fyll inte pooler och badtunnor med dricksvatten
  • Tvätta inte bilar, fasader och uteplatser med dricksvatten
  • Duscha istället för att bada i badkar
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna
  • Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så får du kallt vatten utan att spola i kranen

Kontakter

Publicerad
17 juli 2018
Senast uppdaterad
17 juli 2018
Ansvarig organisation
Gästrike Vatten