Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Tyst klocktorn klingar rätt igen

Ett likadant urverk som den gamle trotjänaren Big Ben - ändå har tornuret i Östhammars gamla rådhus gått fel på senare tid. Det märktes inte minst vid invigningen av Rådhustorget, då klockan var tyst. Nu kan Östhammars kommun meddela att klockan äntligen går rätt.

Rådhusets klocktorn har ett urverk som är av samma modell som Big Ben. När mekanismen uppfanns särskilt för den berömda byggnaden i London, var det den enda som kunde ge så exakt tid. Men på senare tid har inte klockan på Rådhustorget i Östhammar kunnat leva upp till detta. I stället har den hörts slå flera minuter fel. 

– Klockan har en förmåga att dra sig ett par minuter varje vecka, förklarar Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschef på Östhammars kommun.

Att inte detta åtgärdats tidigare, har helt enkelt med tidsbrist att göra.

– Vi har hög arbetsbelastning just nu och justeringen som behöver göras har inte hunnits med. Men jag var ner själv nu med en kollega och justerade tiden. Nu ska den slå rätt, plus eller minus en minut, försäkrar Lasse Karlsson.

Tornuret tillverkades 1885

Tornuret på Rådhustorget är tillverkat 1885 av F. W Tornberg som hade uraffär och fabrik för tornur vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Det ett av de få större tornur som fortfarande används i originalskick, bortsett från att loden dras upp elektriskt. Det reparerades år 2014 och förseddes då med elektrisk uppdragning.

Publicerad
19 juli 2018
Senast uppdaterad
19 juli 2018
Ansvarig organisation
Avfallsenheten