Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

SMHI varnar för höga temperaturer

SMHI varnar för en period av extremt höga temperaturer i Uppsala län. Östhammars kommun vill därför ge viktiga råd till dem som hör till riskgrupperna samt deras anhöriga.

Det är höga temperaturer nu och temperaturen på runt 30-strecket ser ut att hålla i sig i kommunen långt in i nästa vecka enligt SMHI:s väderprognos. Men i dag, onsdag, ser det ut att vara som varmast.

En period av ihållande värme som nu riskerar att vara påfrestande för kroppen, särskilt då det är varmt under hela dygn kan det vara svårt att söka skydd från värmen inomhus. Extra utsatta i värmen är äldre, kroniskt sjuka eller de som har olika typer av funktionsnedsättning. Också riktigt små barn och gravida räknas till riskgrupperna under en värmebölja.

Varningssignaler på att någon drabbats negativt av värmen är:

  • Förhöjd kroppstemperatur.
  • Förhöjd puls eller andningsfrekvens.
  • Nytilkommen yrsel.
  • Onormal trötthet.
  • Vätskebrist i form av muntorrhet och minskad urinmängd. 

Sök hjälp om du eller någon anhörig inte mår bra. 

Sex viktiga råd till personer som tillhör riskgrupperna och deras anhöriga:

1. Håll koll på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar när temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd. 

2. Drick mer. Vänta inte på törstkänsla. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka. 

3. Ordna en sval miljö. Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i din bostad. Vädra på natten när det är svalare. Sök upp lokaler med luftkonditionering eller svala stenbyggnader. 

4. Ordna svalka. En kall dusch är det mest effektiva. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.

5. Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning. Särskilt under dygnets varmaste timmar, mellan klockan 11 och 15.

6. Förvara läkemedel rätt. Mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs vad som står på förpackningen om förvaring. Tar du till exempel ett vätskedrivande läkemedel kan det hända att dosen behöver justeras, rådfråga din läkare. 

Publicerad
18 juli 2018
Senast uppdaterad
18 juli 2018